Изпълнителният директор и член на Съвета на директорите на Държавната

...
Изпълнителният директор и член на Съвета на директорите на Държавната
Коментари Харесай

ДКК сезира Европейската прокуратура заради решенията на Ваня Караганева

Изпълнителният шеф и член на Съвета на шефовете на Държавната консолидационна компания Рая Каназирева ще сезира Европейската прокуратура за решенията, взети еднолично от Ваня Караганева в качеството ѝ на изпълнителен шеф.
Още по темата
" Тази директория, с документите, подписани от Караганева, е в президентството, при премиера, в ДАНС и в прокуратурата. Не знам към този момент кой да осведомявам. Видях, че може да се осведоми и да се пусне до Лаура Кьовеши. Смятам тази директория да отиде и до Европейската прокуратура ", съобщи Рая Каназирева.

На 29 ноември в състав от трима членове Съвета на шефовете освободи Ваня Караганева като изпълнителен шеф на компанията, а това предизвика острата реакция на Министерството на стопанската система и министър Даниела Везиева изиска оставките на тримата членове на съвета, подписали решението.

Според Рая Каназирева министър Везиева не е добре осведомена и ще промени мнението си, когато се запознае с документите.

Междувременно Антикорупционната комисия разгласи, че ревизира дейностите на освободената от ДКК Ваня Караганева и на други висши длъжностни лица. Те са се самосезирали по информация на интернет - страницата на консолидационната компания, в която като претекст за освобождението на Караганева се показват " незаконни дейности, които нанасят съществени финансови вреди на ДКК и надлежно на страната ".

" След като бъдат изискани и оценени всички относими документи и бъдат снети пояснения от управителни длъжностни лица и при съществуване на данни за корупционни закононарушения, материалите ще бъдат изпратени на прокуратурата ", оповестиха още от КПКОНПИ.

Самата Караганева популяризира през Българска телеграфна агенция позиция до медиите, в която отхвърля обвиняванията и акцентира, че е атакувана, тъй като се е пробвала да пресече порочни практики в ръководството на компанията.

От ГЕРБ също видяха в уволнението на Караганева следващия конфликт сред партията и служебния кабинет. На умишлен брифинг, членове на партията оповестиха, че ДКК и Българската банка за развиване се обслужват от една и съща адвокатска адвокатска фирма, която е обвързвана с компанията за доставка на машините за гласоподаване " Сиела Норма ". Адвокатската адвокатска фирма е получила контракт за услуги от ДКК за над 1,1 млн. лева, обявиха още от ГРЕБ, само че от нарочената адвокатска фирма отхвърлиха това.

От ГЕРБ изнесоха и данни за високи хонорари в Българската банка за развиване, като единствено Цанко Арабаджиев - член на Борда на шефовете на банката, назначен от Кирил Петков до момента в който беше министър на стопанската система, е получил 45 000 лв. месечно заплащане.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР