Изпълнителната власт се зае да попречи на сделката за продажбата

...
Изпълнителната власт се зае да попречи на сделката за продажбата
Коментари Харесай

Борисов ще попречи на сделката за ЧЕЗ с промяна в закона

Изпълнителната власт се зае да попречи на договорката за продажбата на българския бизнес на чешката компания с преобладаващо държавно присъединяване ЧЕЗ на слабоизвестното българско енергийно сдружение " Инерком ", еднолична благосъстоятелност на Гинка Върбакова.

След изключителна среща с депутатите от ръководещото болшинство в Народното събрание през днешния ден министър председателят Бойко Борисов съобщи, че незабавно ще бъдат импортирани промени в законодателството, с които да се попречи на Върбакова да заложи пред финансиращите банки акциите в сдружението покупател.

Освен това Борисов изиска Българска народна банка да ревизира българските банки, ангажирани със договорката, без да ги посочва. Като се базира на информация, изпратена му през днешния ден от премиера на Чехия Андрей Бабиш, Борисов съобщи: " Като отворих изпратеното от чешкия министър председател, какво да видя: руско-грузински офшорки, съветски банки, български, и то такива, които по някаква причина са имали проблеми ".

Така той удостовери информацията на чешкото издание " Лидове вести ", което, базирайки се на информация от компанията - майка разгласи, че със договорката са се заели " Уникредит Булбанк " и Първа капиталова банка, а Българската банка за развиване е приела да подсигурява изплащането на заема на ЧЕЗ - България към Европейската банка за възобновяване и развиване, в случай че стане предварително дължим. Пак съгласно чешкото издание част от финансирането ще пристигна от руско-грузински консорциум.

По думите на българския министър-председател банките са дали на продавача " писмо за комфорт " - документ, с който удостоверяват, че купувачът има финансов запас, с цел да продължи договорката.

Договорът сред сдружението на Върбакова " Инерком " и централата на ЧЕЗ в Прага беше подписана в петък - 23 февруари.

Борисов настоя и Българска народна банка и Комисията за финансов контрол, и финансовото разузнаване да създадат нужните инспекции " по тези офшорки " като не изключи, че ще се желае помощ и от европейските служби, тъй като " всичко се развива в непозната страна ".

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР