Изпълнителната власт се намира в парламента, а не в Министерски

...
Изпълнителната власт се намира в парламента, а не в Министерски
Коментари Харесай

Чолаков: Борисов трябва да е премиер, а Пеевски и Асен Василев - вицепремиери

Изпълнителната власт се намира в Народното събрание, а не в Министерски съвет. Това състояние би трябвало да бъде поправено. Силните хора, на които им приляга да бъдат в изпълнителната власт, сега са в законодателната, а в изпълнителната власт са хора, изпратени там, с цел да пазят столовете. От моя позиция министър-председател би трябвало да бъде Бойко Борисов, а вицепремиер би трябвало да бъде Асен Василев или Кирил Петков и в случай че би трябвало да има по-широка база на ръководството, вицепремиер би трябвало да бъде Делян Пеевски. Това са хората, които могат да взимат решения.

Това komentira Радомир Чолаков, народен представител от ГЕРБ-СДС и ръководител на Комисията по конституционни въпроси в Народно събрание, по NOVA NEWS. " На мястото на Христо Хинков аз бих подал оставка от дълго време ", сподели политикът.

Рискът Народно събрание да допусне неточности сега при смяна на Конституцията е голям и в някои случаи това ще бъде непоправимо, сподели депутатът.

Мандатът ще бъде 7 години за двамата ръководители на висшите съдилища и 5 години за основния прокурор, сподели той. Получава се прочут дисбаланс от това че прокуратурата стартира леко да бъде вадена от правосъдната власт и да бъде сложена в по-голяма взаимозависимост от законодателната и от правосъдната власт,  обясни Чолаков.

„ Изненадан съм, че в случай, че „ Демократична България " е байрак на конституционната промяна към този момент 10 години, започнахме процедурата като подписахме текстове, несъгласувани с професионалните общности. Не съм очаквал това. Опитвам се да проведа логичен спор и да реализираме оптимални решения по въпроси, които би трябвало да бъдат решени преди 10 години “, съобщи политикът.

По негови думи ние не можем да надмогнем историята от последните години, прокуратурата е минала някои граници, поради което политическата система е сложена пред изкушението да обуздае прокуратурата, само че да го направи до степен, в която да я обезличи и да я подчини, което е другия риск.

Разделянето на Висш съдебен съвет, диспропорцията, която се получава в двете - обществената и професионалната - квоти в двата съвета е притеснителна, уточни Чолаков.

Ако следващия понеделник нямаме консенсусни оферти по всички текстове и не сме сигурни в това, което вършим, най-логичното е да си подам оставката като ръководител на Конституционната комисия, в случай че не съм склонен с това, което ще внесем като резултат, съобщи Чолаков.

Политикът счита, че е допустимо да се одобряват небрежно промените в конституцията, да се лимитират опциите на президента за назначение на служебно държавно управление, след което Народното събрание да бъде разхлабен и да отидем на нови избори.

По негови думи няма да се резервира опцията лица с двойно поданство да заемат висши държавни длъжности.

Напълно допустимо е да се създаде специфичен закон за предопределение на регулаторните органи от Народното събрание, сподели Чолаков.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР