Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) е издала днес разрешение за

...
Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) е издала днес разрешение за
Коментари Харесай

ИАЛ разреши Ивермектин срещу паразити, с което улеснява продажбата му срещу Covid-19

Изпълнителната организация по медикаментите (ИАЛ) е издала през днешния ден позволение за приложимост при хора на лекарствения артикул Ивермектин, създаван от " Хювефарма " на предприемача Кирил Домусчиев. Разрешението на ИАЛ е за лекуване на стомашно-чревна стронгилоидоза, а не на ковид, заяви пред Mediapool шефът на организацията Богдан Кирилов. Предстои регистрирането на цена на препарата, след което той ще се продава в аптеките по лекарско наставление под формата на таблетка от 3 мг. Това доста ще улесни достъпа до лекарството, а евентуално и предписването му, защото досега той беше прилаган единствено в границите на клинично изследване в лечебните заведения и приготвян в стеснен брой аптеки по лекарско наставление.

Въпреки, че не е утвърден за лекуване на ковид, разрешението отваря врата за предписването на продукта и на пациенти с Covid-19, в случай че имат рецепта.

Излизането му на пазара става без да са систематизирани и известни още резултатите от клиничното изследване в 12 лечебни заведения, където препаратът беше прилаган за лекуване на Covid-19. Разрешението от ИАЛ е получено по специфична процедура като артикул с добре открита приложимост в здравната процедура, който има приета резултатност и задоволително равнище на сигурност по член 30 от Закона за лекарствените артикули в хуманата медицина.

" За да се издаде такова позволение като добре открит в практиката артикул би трябвало да има позволен подобен артикул в Европейски Съюз повече от 10 години. Продуктът, който в този момент ИАЛ позволява е еднакъв с истинския артикул, който е и референтен ", изясни Кирилов.

Същевременно има полярни отзиви на представители на здравното съсловие по отношение на успеваемостта на продукта при пациенти с ковид, а ясни данни от клинични изследвания, че оказва помощ за новия вирус липсват. Клиничните изследвания през лятото на предходната година, откакто се появи информация от австралийски учени, че препаратът, употребен главно като ветеринарен артикул, може да е ефикасен при пациенти с ковид.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР