Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) и регионалните дирекции по горите

...
Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) и регионалните дирекции по горите
Коментари Харесай

Изпълнителната агенция по горите извършва засилени проверки на територията на цяла България

Изпълнителната организация по горите (ИАГ) и районните дирекции по горите са направили общо над 232 000 инспекции от началото на годината до края на септември. Инспекциите са направени в обекти за депозиране, преправка и търговия с дървесина, обекти за прилагане на дървесина от горските територии (сечища и краткотрайни складове), транспортни средства, транспортиращи дървесина, ловци, рибари и физически лица. Съставени са близо 3930 акта за открити административни нарушавания, с които са арестувани 1480 плътни куб. м обла строителна и фасонирана дървесина, близо 4000 пространствени куб. м дърва за огрев, 111 моторни транспортни средства, 64 моторни триона, 120 каруци, 10 коня и други. Само през септември са осъществени над 26 400 инспекции, оповестиха от ИАГ, съобщи Българска телеграфна агенция.

Агенцията акцентира, че контролът остава засилен и инспекциите ще нарастват поради настъпващия отоплителен сезон и интервала на всеобщо доставяне на популацията с дърва за огрев. Засилени инспекции се правят на територията на цялата страна както за предварителна защита, по този начин и за определяне на нарушавания и похищения в горските територии и налагане на наказания на причинителите. Експерти всекидневно на място наблюдават обектите, в които се добива дървесина, произхода, количеството и законността на транспортираната дървесина, транспортните средства и доставените дърва за огрев.

Изпълнителна организация по горите приканва жителите да бъдат извънредно бдителни. Да не купуват немаркирани дърва за огрев, да изискват и съхраняват транспортните билети, с които са им доставени. Превозният билет е документът, който при инспекция от страна на виновните институции потвърждава законния генезис на дървесина. Той съдържа информация за количеството и типа ѝ, както и името на получателя и адреса, на който се съхранява. При неявяване на този документ дървесината се задържа от способените органи, а притежателят ѝ носи наказателна отговорност.

При подозрение за нерегламентирани действия в горските територии, при превозване, доставка и предпазване на нелегално добита дървесина, ИАГ моли жителите да подават сигнали на телефон 112.

Вчера ИАГ осведоми, че положението на семепроизводствените градини на територията на Горска семеконтролна станция - Пловдив (ГСС) е положително. Обходите се правят през последните два месеца, като е осъществен надзор по осъществяването на заложените наставления по наложителните действия. 

Вегетативните и генеративните семепроизводствени градини обезпечават горски репродуктивни материали, генетически подобаващи, с скъпи наследствени качества и следен генезис, които ще се употребяват за лесовъдски цели.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР