Изпълнителна агенция по горите и нейните структури извършват проверка на

...
Изпълнителна агенция по горите и нейните структури извършват проверка на
Коментари Харесай

Изпълнителна агенция по горите и нейните структури извършват проверка на дейността на Общинско предприятие – Копривщица

Изпълнителна организация по горите и нейните структури правят инспекция на активността на Общинско дружество – Копривщица. Инспекциите са почнали незабавно след подадени сигнали за нарушавания на 18 юли. След привършване на всички изнесени изказвания и с оглед гореописаните констатации, ще бъде известена и прокуратурата, както и кмета на Община Копривщица – за предприемане на дейности по подготвеност, като за откритите административни нарушавания се сформират актове.

Изпълнителна организация по горите и нейните структури реализират своите пълномощия, при съблюдаване на правилата на правда и бистрота и популяризираните изказвания в общественото пространство за възможна обязаност са обидни за работещите на терен горски чиновници са неоснователни.

Твърденията за осъществени нарушавания, показани в репортажа се отнасят за общински горски територии и аграрни земи с горска растителност, които се стопанисват и опазват от Общинско дружество – Копривщица, за което господин Дунчев е подал няколко сигнала през актуалната седмица, първият от които на 18.07.2022 година

Още същия ден чиновници на РДГ-София са почнали осъществяването на инспекции, като в следствие са се присъединили и чиновници на ИАГ. Поради огромния размер на активността, която следва да се извърши, инспекциите не престават и към сегашния миг.

През актуалната година активността на Оперативна програма – Копривщица бе обширно проверявана, в интервала от 6-ти до 10 юни 2022 година чиновници от РДГ-София. В хода на осъществения надзор в редица обекти, отдадени за рандеман на дървесина, в това число и държавни горски територии. Установената противозаконна сеч в резултат на инспекцията е с ориентировъчен размер от 151,0 кубически метра лежаща маса, 21,0 кубически метра трупи и 6,0 пространствени кубически метра дърва за огрев. Проверяващите са съставили 3 акта за открити административни нарушавания по Закона за горите на записания лесовъд, получил позволителните за сеч и осъществяващ контрола при извеждане на сечта и на двама чиновници от Общинско дружество – Копривщица, за несъблюдение на вменените им отговорности. За откритите действия, покриващи състава на закононарушения по Наказателния кодекс (издадени 17 броя транспортни билети от чиновници на ОП-Копривщица, без да има осъществена сеч през 2022 година и сеч на дървета без контролна горска марка) от страна на РДГ-София е подаден и сигнал до Районна прокуратура – Пирдоп за преценка за съществуване на задоволително данни за търсене на наказателна отговорност.

След осъществената инспекция през месец юни 2022 година в Прокуратурата са подадени и още два сигнала – първият за осъществена сеч в парцели – аграрни територии, за които има издадени разрешителни за сеч, а вторият за установена сеч в аграрни територии върху 3 дка, като няма издадени разрешителни за сеч от кмета.

В резултат на осъществените през актуалната седмица инспекции от страна на ИАГ и РДГ София са установени нарушавания на закона за горите и подзаконовата нормативна уредба, по значителните от които:

– Извършване на рандеман на дървесина от насаждение без издадено разрешително за сеч;

– Неизпълнение на предоставените действия по запазване на горските територии, от горски стражари на ОТ Копривщица;

– Липса на обилни количества добита дървесина от краткотрайни складове;

– Нарушения в активността на обект за преправка на дървесина.

Относно популяризираната информация за осъществяване на състезания за шефове на районни дирекции без съблюдаване на законовите правила, Министерство на земеделието изрично декларира, че изнесените изказвания във връзка с провежданите състезания в РДГ Ловеч и другите структури в ИАГ не дават отговор на истината.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР