Изпълнителите започнаха да вадят паветата на бул. Копривщица без табели

...
Изпълнителите започнаха да вадят паветата на бул. Копривщица без табели
Коментари Харесай

Проект на ВиК вкара в капан стотици шофьори край Младежкия х...

Изпълнителите започнаха да вадят паветата на бул. " Копривщица " без табели за обходен маршрут и ясни известия за старт на строителните действия. Общината - пас

Нови тапи в градския трафик стартират от през днешния ден, този път на бул. „ Копривщица”, където ще се подменя водопроводът.

Тапи около Младежкия рид се образуваха още в събота, въпреки и за малко. Изнервените водачи недоволстваха за какво една от лентите от страна на тепето е отцепена, с цел да не минават коли, само че не е сложена никаква сигнализация, нито жителите са осведомени от Община Пловдив за въведеното ограничаване. През работните дни трафикът става доста по-натоварен и авансово би трябвало да се сътвори организация на придвижването, с цел да се избегне безпорядък, предлагат водачите.



Задръствания имаше и в неделя по обяд към жп прелеза на бул. " Копривщица " и Пещерско шосе, видя екипът на " Марица ". В двете платна на бул. „ Копривщица” към този момент върви подготовка за реконструкцията. От предходната седмица се кастрят дървета, с цел да не пречат клоните на строителната техника. Разтоварени са и доста от материалите, измежду които водопроводни тръби. Заградена е крайната лента до жп линията в посока към Пещерско шосе, а до кръстовището при прелеза е махната част от паважната настилка на пътя.

Проектът се финансира от ВиК-Пловдив

по контракт с „ Български ВиК холдинг” и е на обща стойност 7,5 млн. лв. с Данък добавена стойност, изясни шефът на пловдивското сдружение Спартак Николов. Обществената поръчка е извършена от Общината още през 2019 година, като за реализатор е определена компания „ Драгиев и ко”. След диалози сред Общината и отрасловото министерство при предходното държавно управление е реализирано съглашение финансирането на огромния план да се поеме от холдинга и респективно от ВиК-Пловдив. По този метод се икономисват над 7 млн. лв. за общинския бюджет, акцентира зам.-кметът Пламен Райчев.

Бул. „ Копривщица” няма да се затваря, само че трафикът ще се ограничи,

с цел да може да се работи, откакто се утвърди краткотрайната организация на придвижването, описа Спартак Николов. Промените в трафика се оферират от изпълнителя, в тази ситуация - от компания „ Драгиев и ко”, и се утвърждават от КАТ и Община Пловдив. До края на работния ден през вчерашния ден нямаше информация по кое време тъкмо ще стартират изкопните работи.



Проектът включва създаване на магистрален чугунен тръбопровод в северното платно на бул. „ Христо Ботев”, където към този момент към края върви промяна на сградните отклонения, в двете на бул. „ Копривщица” до Пещерско шосе и в назад направление към Коматевския възел, по бул. „ Христо Ботев” и в северното платно на Коматевско шосе до кръстовищата на бул. „ Никола Вапцаров” и „ Александър Стамболийски”.

Общата дължина на новия тръбопровод е съвсем 3 километра

Успоредно с това ще се прокарва още един разпределителен тръбопровод от полиетилен в сектора от 1,1 км и сградни отклонения.

Допълнително нашето сдружение и ​холдингът поемат ангажимент за реорганизация на магистрален тръбопровод на бул. „ Никола Вапцаров” от Коматевско шосе до първия светофар на пресечката с ул. „ Константин Геров”. Този сектор от бул. " Никола Вапцаров " е единственият, който не беше освежен в последните години, изясни Спартак Николов.

ВиК поема освен подземната инфраструктура, само че и цялостния ремонт на пътните платна от бордюр до бордюр с уплътняване на основата, където това е належащо, и асфалт. Бригадата на " Драгиев и ко " работи на локалното платно на бул. " Христо Ботев " и в събота.

Спартак Николов, шеф на ВиК ЕООД:

Инвестираме над 3 млн. лв. в тръбите на " Модър - Царевец "



В близко време ще стартира и построяването на подземната инфраструктура по плана за Южен обходен колектор в региона, където Община Пловдив и компания „ Драгиев и ко” строят подлез „ Модър - Царевец”, сподели шефът на сдружението Спартак Николов. Финансирането, което още веднъж се поема по плана, извоюван от ВиК ЕООД, е в размер на над 3 млн. лв.. Тези средства още веднъж ще бъдат спестени на общинския бюджет, разяснява Николов. Вече са извършени пет срещи, за да се посочи осъществяването на двата плана, които се осъществят на инженеринг.

За промяна на водопровода ​по бул. „ Христо Ботев” и „ Копривщица” е обезпечен двоен надзор ​- от ВиК холдинга и пловдивското сдружение, прецизно ще се следи за спазването на всички параметри, увери Спартак Николов.

Пламен Райчев, зам.-кмет на община Пловдив:

Планът за организация на придвижването се съгласува, преди да дойдат багерите



По закон изпълнителят наложително би трябвало да показа проект за краткотрайна организация на придвижването и линеен график, преди да стартират изкопните работи, сподели зам.-кметът Пламен Райчев. Той обаче не посочи дали това е направено от ВиК по отношение на ремонта на бул. " Копривщица " край Младежкия рид.

Ускорихме осъществяването на плана за реконструкцията на водопровода на бул. " Христо Ботев " и " Копривщица " за да не се затруднява трафикът в централната част на Пловдив, когато стартира построяването на пробива под гарата. Предполагам, че в околните три-четири месеца НКЖИ и изпълнителят на обекта няма да започват пробива. Надявам се, че през това време строителните работи на бул. " Христо Ботев " ще приключат, разяснява Райчев.

При предходните диалози сред Община Пловдив и НКЖИ беше реализирано съглашение да стартират градежа на пробива под Централна гара от южната страна, в региона на автогара " Родопи ".

Зам.-кметът изясни, че финансирането напълно се поема от ВиК ЕООД, а в Общината е извършена социална поръчка за контрол на обекта. Благодарение на това решение за реконструкцията на водопровода, както и за подмяната на пътната настилка, няма да се заплащат средства от общинския бюджет, означи Пламен Райчев.

Инж. Цанко Драгиев, шеф на компания " Драгиев и Ко ":

Има проект за трафика

За краткотрайната организация на придвижването е квалифициран и утвърден проект за трафика от Община Пловдив и КАТ, разяснява инж. Цанко Драгиев пред " Марица ". Действаме съгласно разпоредбите, открити със законите. Чугунените тръби на бул. " Копривщица " към този момент са докарани, чакат се още 7 камиона в четвъртък, а до 10 дни ще получим останалите, с цел да можем да изградим нов магистрален тръбопровод, добави той.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР