Изпълнителите на болнична медицинска помощ са изправени пред сериозни финансови

...
Изпълнителите на болнична медицинска помощ са изправени пред сериозни финансови
Коментари Харесай

Болнични асоциации алармират за намалени пари за декември

Изпълнителите на болнична здравна помощ са изправени пред съществени финансови усложнения поради понижените си бюджети за месец декември 2021-а. Това предизвестяват от Националното Сдружение на Частните Болници, Българска Болнична Асоциация, Асоциацията на Университетските Болници и Националното Сдружение на Областните Многопрофилни Болници за Активно Лечение.

" Проблемът се чака да е изключително сериозен през този месец, когато към този момент сме очевидци на внезапно повишаване на броя на новозаразените с COVID-19 и предстоящите в тази връзка съществено нарастване на броя на новоприетите пациенти и усложнения в реализирането на естествената лечебна активност на лечебните заведения. Причината за създалата се обстановка е решение на Надзорния съвет на НЗОК от 16 декември за понижаване на бюджетите на лечебните заведения за същия месец с сред 20 и 50%. Болниците бяха осведомени за това едвам в края на месеца, когато към този момент бяха завършили активността си ", допълват в писмото си от болничните асоциации.

" Поводът за определянето на обособен бюджет единствено за декември е неналичието на бюджет на касата за 2022 година, от който ще се заплаща активността за този месец. Изискването на Закона за здравното обезпечаване и Закона за обществените финанси е при липса на годишен бюджет и до приемането му, за всеки месец от новата бюджетна година да се дефинира 1/12 от миналогодишния бюджет. Това като макрорамка официално и ненапълно е спазено, само че не и във връзка с бюджетите на лечебните заведения поотделно.

Аргументите за това решение са понижените размери активност на множеството лечебни заведения през 2021г. Има действителна заплаха този сюжет да се повтаря всеки идващ месец до приемането на бюджета на НЗОК за 2022 година ", притесняват се от болничните организации.

" А това значи, че до тогава и без значение от действителните потребности на лечебните заведения в пандемична или отвън пандемичната конюнктура, те ще останат приковани към резултатите от работата си през миналата 2021 година и най-вероятно доста от тях няма да могат да посрещнат нито своите потребности, нито да удовлетворят потребностите на пациентите, които са ги избрали за своето лекуване. Междувременно, доколкото ни е известно, към този момент единствено шефът на СЗОК Иванка Динева се е заела да изследва действителните потребности на лечебните заведения и ще изпрати разбор на НЗОК и оферти до 17 януари, отговарящи на обективните потребности, които ще обезпечат потребностите на пациентите, лекуващи се на територията на София-град ", пишат още в писмото обединените здравни организации.

" Намалените размери действия през миналата година в множеството случаи се дължаха на преустановяването на плановия банкет и плановата оперативна активност на два пъти по за повече от месец, както и на отлагането на лекуването от страна на самите пациенти поради боязън от заразяване, а за по-голямата част от лечебните заведения - и заради ангажираността на личния състав и структурите им с лекуване на Коронавирус пациенти. В месеците на пандемия лечебните заведения, за разлика от други браншове на стопанския и публичен живот, нито за момент не затвориха вратите си за нуждаещите се от тяхната помощ и от самото начало бяха разполагаем на своите пациенти. Разходите им за заплати, средства за самостоятелна и групова отбрана, стерилизация, климатизация и поддръжка на постройките, абонаментно обслужване и доста други се трупаха всеки ден, без значение дали лечебните заведения са в насилствен престой или са ангажирани единствено с лекуване на Коронавирус пациенти и избягвани по този мотив от пациентите с други болести ", разясняват болничните организации.

" Именно заради изключителната Ковид конюнктура лечебните заведения бяха обезщетени през миналата година с част от недостигащите им средства за покриването на тези разноски. За декември обаче, според признатото решение на Народно събрание на НЗОК, а най-вероятно и за идващите месеци, такава опция не е планувана. Нито е планувана частичната отплата на увеличените цени на енергоизточниците от страна на държавното управление.

Болниците, несъмнено, ще продължат да извършват всекидневно и прецизно своите отговорности, без значение от цената, която ще платят за това и без значение от риска даже да се стигне до банкрут за някои от тях. Неволно и незабелязано допуснахме опазването на здравето да се трансформира единствено в битка с пандемията. Въпросът е какво следва, когато тя завърши. Ще ни трябват ли лечебните заведения тогава? ", питат здравните организации.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР