Изпълнението на бюджета на Община Шумен към края септември е

...
Изпълнението на бюджета на Община Шумен към края септември е
Коментари Харесай

Изпълнението на бюджета на Община Шумен е 63% към края на септември

Изпълнението на бюджета на Община Шумен към края септември е 63 %, разгласи на брифинг зам.-кметът по бюджет и финанси Десислава Петрова. Тя съобщи, че се вършат разбори и съпоставки, както и се изпращат обширни доклади за деветмесечието към Министерство на финансите.

Местните доходи са събрани на 82%. От сума, бюджетирана в размер на 35 милиона лв., в локалната хазна са постъпили към края на деветмесечието 30 милиона. Данъците са с висока осреднена събираемост - 94 %. " Имаме един налог - придобиване по възмезден метод, който е изпълнен над 100% към деветмесечието, което приказва за една добра икономическа интензивност в нашия град ", означи Петрова. Тя добави, че Община Шумен получава постоянно от страната, прехвърляния за делегирани локални действия. Те са получени на 79 % все още.

Разходите на Община Шумен са изпълнени на 63%. Всички функционалности са обикновено финансирани. " Нямаме просрочени отговорности за 9-месечния интервал. Салдото на Общината е в размер на 39 милиона, като за същия интервал на предходната година е било 35 милиона лв.. Положително е и бюджетното ни салдо, 12.74% е бюджетното салдо на Общината по финансов доклад за деветмесечието ", означи Петрова.

Зам.-кметът разяснява и дълга на общината. По отношение на заема от 20 милиона лв., взет за капиталово желание за главен ремонт на уличната мрежа в регионалния град и дребни обитаеми места, към деветмесечието е усвоен заемът за дребните обитаеми места, като са разплатени ремонтите, направени в кметствата. В града остават към 3 милиона и половина лв., които би трябвало да бъдат вложени главно в пет обекта. Тъй като има нужда от нужни строително-монтажни работи, с цел да стане стабилно уличното покритие, заемът предлагаме на сесия на Общинския съвет, да бъде продължен до края месец август, разясни Десислава Петрова.

26 милиона лв. е финансовата стратегия на Община Шумен за 2024 година, изпълнена е на 45 %. 11 милиона лв. сме изразходвали за финансови обекти на консолидирано равнище, сподели зам.-кметът на Община Шумен. Продължаваме да съблюдаваме финансовата дисциплинираност на Общината. Фискалните параметри също се съблюдават, увери Петрова.

Експертите на Община Шумен работят по бюджета за идната година , добави Десислава Петрова. За 2025 година се планува нарастване на финансирането за фонд „ Култура “ и фонд „ Искам бебе “. Ще бъдат подкрепени спортни клубове по футбол, баскетбол и хандбал, сподели още зам-кметът по бюджет и финанси.

" Нямаме все още държавен бюджет, само че локалните доходи и разноски, които зависят напълно от нас, си ги работим, с работни групи проучваме данни, доста разбори са нужни, с цел да се случи един бюджет ", сподели Петрова.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР