Изпълнена с патриотизъм програма постави началото на честванията в Благоевград

...
Изпълнена с патриотизъм програма постави началото на честванията в Благоевград
Коментари Харесай

С тържествена проверка- заря започнаха честванията за празника на Благоевград



Изпълнена с национализъм стратегия сложи началото на честванията в Благоевград във връзка 110 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония и присъединението им към Майка България.
Снощи на площад „ Георги Измирлиев – Македончето “ поданици и посетители на Благоевград имаха опцията да се допрян до исторически флагове и униформи на Българската войска. В представянето на сбирката, която годишно се добавя, участваха представители на Регионални клонове от разнообразни краища на България към НД „ Традиция “ и Сдружение „ 14-ти пехотен полк “.
В тържествената първа част на честванията присъединяване взеха и представителните роти на 3-то Бригадно командване с изграждане на военния блок и тържествена инспекция (заря), както и Представителният духов оркестър на Сухопътни войски. За първи път в инспекцията (заря) взе участие и училищен отряд от представители на Младежкия парламент и възпитаници от разнообразни учебни заведения.
Кметът на Благоевград Илко Стоянов приветства участниците и гостите на пл. „ Георги Измирлиев “ и акцентира героичния принос на предците ни за Освобождението на Пиринския край.
„ В навечерието сме на 5 октомври - дата, преплитаща в себе си всеотдайност и победа, блян и сбъдване, минало и бъдеще.
110 години свободна и самостоятелна Горна Джумая, сегашен Благоевград, 110 години откогато Пиринският край изстрадано, само че гордо застава до онази част от Майка България, освободена над три десетилетия по-рано. 5 октомври е знак на силата, непримиримостта, на непоколебимата воля на нас, българите.
3 март 1878 година е подписан Санстефанският кротичък контракт, само че и след този миг предците от родния ни край лягат и стават с мисълта за независимост, не ден, не два, не месеци, а в продължение на 34 години.

Въпреки това те не биват обезверени, не биват сломени, в противен случай, те съумяват да доведат своята битка до край, същата тази битка, с помощта на която през днешния ден се назоваваме българи. Дълбок реверанс пред всички тях, чиито имена, стоят изписани с безконечни букви зад идеала за чиста и свята република. Свободата е привилегия и отговорност. Тя е правото ни да мислим, да градим своето бъдеще, да ценим нашето минало. Нека я пазим и помним и следваме заветите и идеалите на тези, които я извоюваха за нас с кръвта и живота си. Поклон и безконечна памет! “, сподели в словото си кметът Илко Стоянов.

Вълнуващ щрих в програмата беше и запалването на факли и жертвеници, които осветиха площад „ Георги Измирлиев – Македончето “.
Финалът бе подложен от тържествена заря в цветове, символизиращи българския трикольор.
Сред присъстващите публични лица бяха Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим, регионалният шеф на Благоевград Николай Шушков, ръководителят на общински съвет Радослав Тасков, полк. Митко Балтов, пълководец на 3-то Бригадно Командване, Секретарят на Община Благоевград Дейвид Арабаджиев, Силвия Домозетска, шеф на Дирекция „ Култура, спорт, туризъм “, Акад. Христо Григоров, доктор х. к, ръководител на БЧК и внук на именитият български бунтовник Ичко Бойчев, представители на духовенството.
Програмата във връзка 110 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония продължава и през днешния ден.

П. Попов

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР