Изпадналата в ликвидна криза Credit Suisse обяви, че 16 млрд.

...
Изпадналата в ликвидна криза Credit Suisse обяви, че 16 млрд.
Коментари Харесай

Credit Suisse отписа $17 млрд. дълг и вбеси инвеститорите

Изпадналата в ликвидна рецесия Credit Suisse разгласи, че 16 милиарда швейцарски франка (17.24 милиарда долара) от нейния спомагателен дълг от първи ред ще бъдат изцяло отписани по разпореждане на швейцарския регулатор FINMA като част от избавителното обединение с UBS. Това разгневи притежателите на облигации, които на процедура след решението остават с празни ръце, написа Reuters.

Според FINMA решението ще укрепи капитала на банката. Този ход отразява желанието на управляващите частните вложители да споделят болката от проблемите на Credit Suisse.

Председателят Марлене Амстад сподели, че FINMA се е придържала към банковата рамка на страната „ прекомерно огромна, с цел да банкрутира “ при вземането на решението.

Това значи, че притежателите на облигации AT1 остават без нищо, до момента в който акционерите, които стоят след облигационерите в предпочитаната стълбица за погашение при развой на банкрут, ще получат 3.23 милиарда $ по договорката с UBS.

Създадени вследствие на световната финансова рецесия, облигациите AT1 са форма на дълг, който се зачита към регулаторния капитал на банките. Те са основани като метод за прекачване на рисковете към вложителите и надалеч от данъкоплатците, в случай че банка изпадне в неволя.

Облигациите могат да бъдат преобразувани в личен капитал или записани, когато финансовите буфери на заемодателя бъдат ерозирани над избран предел.

Зашеметяващо е и мъчно за схващане по какъв начин могат да извърнат йерархията сред притежателите на AT1 и акционерите “, сподели Джеръм Леграс, началник на изследванията в Axiom Alternative Investments, вложител в дълга на Credit Suisse AT1.

Reuters заяви по-рано в неделя, че швейцарските управляващи обмислят да натоварят притежателите на облигации със загубите като част от избавителната договорка.
Какво се случи в Credit Suisse и по какъв начин стигна до ликвидната рецесия?
Главният изпълнителен шеф на UBS Ралф Хамърс сподели пред анализатори, че решението за обезценяване на облигациите AT1 до нула е взето от FINMA, тъй че това няма да сътвори пасив за банката.

Дългът AT1 на Credit Suisse се увеличи по-рано в неделя на фона на известията, че акционерите ще получат нещо в сделкаta с UBS, което породи очаквания, че притежателите на облигации ще бъдат предпазени.

Ходът на швейцарския регулатор може да отблъсне други кредитори при набирането на нов дълг на AT1, споделиха вложители.

Това ще направи облигациите AT1 по-скъпи за всички останали банки в бъдеще, тъй като в този момент всички останали ще калкулират този спомагателен риск “, сподели Майкъл Ашли Шулман, сътрудник и основен капиталов шеф в Running Point Capital Advisors.

AT1 заплащат по-висока рента, защото носят по-голям риск за вложителите от елементарния дълг.

Преди новините от неделя вложителите се притесняваха от вероятността банките да удължат неизплатените облигации AT1, с цел да избегнат рефинансиране при по-лоши условия заради по-високите лихвени проценти.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР