Изострянето на обстановката беше инициирано от китайската страна, която излезе

...
Изострянето на обстановката беше инициирано от китайската страна, която излезе
Коментари Харесай

След незначителен инцидент с китайци на границата с Русия Пекин се скара жестоко на Москва

Изострянето на ситуацията беше инициирано от китайската страна, която излезе с изказване, чийто жанр поразително се разграничава от обтекаемите и витиевато оцветени публични документи и изказвания на китайските публични лица и дипломати по отношение на връзките с Русия, разяснява Financial Times, цитира Актуално.

Поводът за абсурда беше на пръв взор малък: отвод за влизане и отменяне на туристически визи на петима китайски жители, които на 29 юли се пробвали да пътуват с автомобил от Казахстан за Русия през контролно-пропускателния пункт " Караузек " в Астраханска област.

Коментирайки епизода, китайското посолство в Москва направи изказване в формалния си акаунт в WeChat.

В него се споделя, че чиновниците на китайското консулство са проучили видеозаписа, изработен от пътуващите китайци, на който се вижда, че съветските граничари са ги претърсвали в продължение на четири часа.

Според изказването чиновници на посолството на Китай към този момент са се срещнали с съветското външно министерство, Федералната работа за гранична защита, Федералната работа за сигурност и други ведомства по отношение на случая и са декларирали, че " бруталното и прекалено правоприлагане от съветска страна е предизвикало съществени вреди на законните права и ползи на китайските жители ".

" Това не подхожда на актуалните другарски китайско-руски връзки и на наклонността за все по-тесен другарски продан сред двете страни.

Настояваме съветската страна неотложно да откри повода за случая, да предприеме градивни ограничения за понижаване на неприятния резултат, да подсигурява, че сходни произшествия няма да се повтарят в бъдеще, и да почита и пази напълно достолепието, законните права и ползи на китайските жители ", се споделя в изказване на китайското посолство в Руската федерация.

По този метод, още преди да организира желаното следствие и да обясни всички условия на случая, Пекин упрекна за него съветски чиновници и също така стартира обществени спекулации за вероятните вреди за руско-китайските връзки.

Най-изненадващото е, че откакто прибягва до такава нетипична остра изразителност против Русия, китайското посолство в своето изказване даже не се пробва да отхвърли съветската версия за случилото се.

Версията, показана на китайските дипломати от съветски публични лица, е, че съгласно предварителните инспекции повода за отхвърли за влизане е, че действителната дестинация на китайските жители, които са желали да влязат в Руската федерация, не е съвпадала с тази, която са показали при кандидатстването за виза. Руската страна посочи, че по този метод китайските жители са нарушили съветското законодателство. Въпреки това, макар получените уточнения, Пекин въпреки всичко побърза да разгласи Москва за отговорна.

Следва да се означи, че абсурдът съответства с решението на китайската страна да изпрати специфичния делегат на Китай по евразийските въпроси Ли Хуей в Джеда за интернационална среща по въпросите на Украйна, на която съветската страна не беше поканена. Коментирайки това събитие, Financial Times назова присъединяване на Пекин " победа както за украинците, по този начин и за саудитците ".

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР