Изоставени села и полуразрушени къщи в България са живото олицетворение

...
Изоставени села и полуразрушени къщи в България са живото олицетворение
Коментари Харесай

Ал Джазира: Германски ентусиасти възраждат хипарството в български села

Изоставени села и полуразрушени къщи в България са живото въплъщение на емиграцията и десетилетията на стопански застой, написа Ал Джазира. Но едно село ненапълно се е завърнало в отминалите щастливи времена, с помощта на група германци, които преди две години пристигнаха тук, с цел да избягат от модерния свят. Стефан Гумбрич, някогашен консулнант на IBM, който напуснал работа, с цел да стартира нов живот, дошъл с още 20 души в село Одринци в Южна България, покрай границата с Гърция.

" Настина не ми липсва първокласната къща, хотел, или добър ресторант. Може би единствено чаша положително вино понякога, само че не мисля, че тук в България действително не ми доближава нещо, " споделя той.

Той е уверен да пристигна тук от шефа на групата - предходен дърводелец, самопровъзгласил се врач и шаман на име Юрген Хюмс и дружно с останалите германци са купили и възстановили осем полуразрушени къщи и култириват над 100 хектара земя под аренда.

Те живеят без електричество, модерна техника и каквито и да е електрически уреди. " Тяхното всекидневие се състои от медитация, работа и безкрайни диалози по отношение на смисъла на живота. Днес, две години след идването си тук, общността се самоиздържа и на процедура няма никакви контакти с външния свят, " написа Ал Джазира.

Преди да се засели в България, групата продала цялото си имущество и почнали да живеят като комуна в Черната гора в Германия, само че към момента намирали живота там задушаващ. Следващата им стъпка било Того, където разкрили болница и лекували локалните с обичайната медицина. Накрая Хюмс медитирал върху карта и избрал Одринци.

Само един от тях може през днешния ден да приказва български, написа Ал Джазира, само че техните съседи - или най-малко множеството от тях - приветстват идването им. Баба Руска (84) споделя, че те й помагали, когато паднала предходната зима и лежала в леглото си безпомощна.

Превод: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР