Изоставаме съществено от Румъния и от другите източноевропейски страни, заяви

...
Изоставаме съществено от Румъния и от другите източноевропейски страни, заяви
Коментари Харесай

Икономически изоставаме съществено от Румъния и другите в Източна Европа

Изоставаме значително от Румъния и от другите източноевропейски страни, съобщи пред БНР проф. Ганчо Ганчев - макроикономист, учител в Югозападния университет.

" Има някакво разминаване сред оценките, които държавното управление дава единствено на себе си, и обективните обстоятелства, които следим. Оттам идва и известно неодобрение и възприятие за незадоволеност. Ако България желае действително по-голямата част от популацията да се усеща по-добре, би трябвало да ускорим темповете на напредък, а ускоряването на темповете допуска различен вид политика ", уточни той в изявление за предаването " Неделя 150 " на стратегия " Хоризонт ".

" Стратегията на държавното управление е да поддържа непоклатимост в региона на обществените финанси, като тази непоклатимост се преглежда като причина за реализиране на резистентен дълготраен напредък. На процедура обаче страните, които реализират по-добри резултати, организират дейна парична и фискална политика. Ние сме във валутен ръб и на практика държавното управление не организира и фискална, и Централната банка по начало не може да организира парична политика, при което всички принадлежности за ускорение на икономическия напредък на процедура са блокирани, което е фундаменталната причина за нашето редовно закъснение. Ние не организираме дейна политика, която да подтиква стопанската система ", продължи той.

За оптимизма и гордостта от получения кредитен рейтинг

Макроикономистът доцент Григор Сарийски от Института за стопански проучвания на Българска академия на науките означи, че българите сме към момента едвам на половина европейци и оставаме на последно място в Европейски Съюз.

" С тези мудни стъпки, нямаме безспорни никакъв късмет да догоним Европа ", безапелационен бе той пред " Хоризонт " и добави, че и вложенията понижават, а е значимо и качеството им.

" За да може да реализираме ефикасен ритъм на напредък - резистентен и бърз, с цел да догоним Европейски Съюз, на нас ни трябват такива производства, които са съпоставими с европейските, би трябвало ни краен артикул. Точно тези вложения липсват - както външни, по този начин и вътрешни ".

Според него кредитният рейтинг не е опцията на страната да взе участие на финансовите пазари, а по скоро той дефинира доколко страната може да взе участие.

" Това е нещо като оценката за държание в учебно заведение. Имате положително държание, само че това никога не отразява вашето икономическо положение. Съседна Румъния има по-нисък кредитен рейтинг от нашия. Ако създадем параленост по главния индикатор, който е Брутният вътрешен продукт на човек по паритетна покупателна дарба, България има 51% от приблизително европейското, т.е. българите са на половина европейци по този индикатор. А Румъния има 65%. За интервала 2014 - 2018 година те са напреднали по този индикатор с 10 пункта, до момента в който България напредва едвам с 4 пункта ".

" Кредитният рейтинг е оценка през призмата на това в каква степен финансово е постоянна съответната страна. Това не е цялостна оценка за икономическата политика, за проблемите, за вероятностите, оферти за възстановяване и така нататък ", добави мнението си проф. Ганчев. По думите му такива оценки се дават от МВФ и Европейска комисия:

" Там са действителните оценки, в това число във връзка с политиката, социално-икономическите проблеми и така нататък Кредитният рейтинг е частична оценка с чисто прагматична устременост. Един позитивен кредитен рейтинг е нещо положително от позиция на това по какъв начин България би се чувствала на кредитните пазари. Отвъд това не би трябвало да му се приписват някакви смисли ".

Енергетиката и политиката по газовите тръби

" Русия ще продължава да ни възприема като неустойчив политически сътрудник, като сътрудник, на който не може да разчита, и за жалост това ще се отрази на нашата енергийна сигурност и върху цената на ресурсите и оттова и на конкурентоспособността на българското произвеждане ", сподели доцент Сарийски.

Прогнозите

Напредваме с доста мудни стъпки, което последователно ще ни докара до неуспех, счита доцент Сарийски. Според него стратегическите ни стъпки са недомислени.

" България стратегически, в случай че резервираме валутния ръб, има смисъл да влезем в еврозоната като метод да се излезе от този механизъм. От друга страна залагаме прекомерно доста на опцията да влезем там, тъй като не е ясно освен това преструктуриране, което тече в еврозоната, дали те желаят страна като България да влезе. Не е ясно дали ние не залагаме на нещо, което е стратегически невероятно ", разяснява проф. Ганчев.

Според доцент Сарийски Бюджет 2020 е избирателен.

" Възможно е да има отрицателни шокове в границите на Европейски Съюз и на международната стопанска система, което значително да промени параметрите на бюджета и на това, което държавното управление ще може да разпределя ", предвижда проф. Ганчев. /БНР
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР