Изолацията за децата в резидентна грижа е била по-продължителна и

...
Изолацията за децата в резидентна грижа е била по-продължителна и
Коментари Харесай

3500 деца са били в пълна изолация повече от година

Изолацията за децата в резидентна грижа е била по-продължителна и по-строго наложена от тази за множеството останали деца в страната. На процедура към 3500 деца са останали в цялостна физическа изолираност за повече от година. Това е една от констатациите в отчета на омбудсмана Диана Ковачева " Оценка на въздействието на ограниченията против разпространяването на КОВИД-19 върху правата на уязвимите групи деца в България ".

Изолацията е придружена от доста нараснали равнища на яд, паника, отчаяние и незаинтересованост измежду децата в резидентни услуги и институции. Отношението на подрастващите към отдалеченото образование е по-скоро безразлично и в всеобщия случай образователните задължения са одобрявани несериозно, сочат наблюденията на публичния бранител. В отчета се установи, че използването на ограниченията освен прави по-видими, само че и задълбочава съществуващите обществени неравенства измежду децата.

Специалният отчет на Ковачева отразява детското прекарване и схващане за пандемичната конюнктура, както и въведените по отношение на нея ограничаващи ограничения и разказва резултата, който те имат върху децата през техния взор. Оценката е осъществена в интервала юли-август 2021 година, а консултирането е направено сред 22 юли и 19 август. В него са включени 95 души, от които 44 деца от уязвими групи сред 8 и 18 година Това са деца в беднотия, с увреждания, със специфични просветителни потребности, настанени в разнообразни форми на резидентна грижа, непридружени деца бежанци и подрастващи, настанени в пансион с възпитателна мярка. Омбудсманът дава редица рекомендации към разнообразни институции.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР