Изображение АЕЖАсоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) в България призовава Народното

...
Изображение АЕЖАсоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) в България призовава Народното
Коментари Харесай

Асоциацията на европейските журналисти: Парламентът да провери съмненията за цензура в големите телевизии

Изображение АЕЖ

Асоциацията на европейските публицисти (АЕЖ) в България приканва Народното събрание да сътвори анкетна комисия, която да ревизира подозренията за възможна държавна цензура в огромните малките екрани (БНТ, Би Ти Ви и " Нова телевизия " ).

Припомня се казусът от петък (9 юни), когато в утринния блок на " Нова телевизия " депутатът от " Продължаваме промяната - Демократична България " Ивайло Мирчев разяснява, че преди 5 години нито една от националните малките екрани не е подхванала журналистически проблема с къщата в Барселона, обществено прочут като " Барселонагейт ". В отговор водещият Виктор Николаев попита Мирчев реторично: " Вие наясно ли сте по какъв начин се притискат национални малките екрани с регулатори. "

АЕЖ упорства парламентарна комисия да изследва подозренията, че властта употребява регулаторни органи, с цел да притиска огромните малките екрани да не отразяват тематики от публичен интерес, когато тези тематики биха уязвили репутацията ѝ. " Сигнали за това има от дълго време, само че напълно до неотдавна назоваването на казуса беше табу за доста от публицистите, разполагащи с достъп до народен ефир ", акцентират от АЕЖ.

" Барселонагейт ", по която съмненията са, че някогашният министър председател Бойко Борисов е купил скъпа къща в Барселона, в която да живее някогашната моделка Борислава Йовчева, от която се твърди, че той има дете. Съмненията по случая се появиха още в интервала 2016 - 2018 година след изтеклите записи на диалози на някогашните съдийки Владимира Янева и Румяна Ченалова.

" Въпросът обаче остана настрана от вниманието на огромните медии, а прокуратурата също демонстрираше липса на интерес да проверява подозренията за пране на пари в изключително огромни размери, осветени от голям брой разкрития в проверяващи уеб сайтове като " Биволъ " и B.I.R.D ", показват от АЕЖ и допълват, че обстановката се промени след неотдавнашния обществен раздор сред основния прокурор Иван Гешев и Борисов.

АЕЖ показва, че доста сходно е ситуацията с проблема " Осемте джуджета ", в който се уличават престъпни схеми за изземване на бизнеси с присъединяване на високопоставени магистрати. Разследването беше оповестено от Антикорупционния фонд през 2020 година, само че огромните малките екрани не му обърнаха нужното внимание.

Припомня се, че разкритията за нередности в болница " Лозенец " или Българската организация за сигурност на храните (БАБХ), с създатели надлежно Миролюба Бенатова и Генка Шикерова, също останаха настрана от интереса на огромните малките екрани.

" Това са единствено дребна част от образците, красноречиво показващи евентуални разминавания сред дневния ред на обществото и този на националните малките екрани ", акцентират от АЕЖ и прибавят, че заради тази причина считат, че парламентарна анкетна комисия би могла да проверява евентуална интервенция на страната чрез регулаторните органи или други институционални механизми в публицистичната самостоятелност на медиите.

Настоява се възможната парламентарна комисия да изслуша членовете на съответните регулаторни органи в интервала 2017 - 2022 година, само че също и главните настоящи лица в " Барселонагейт " и " Осемте джуджета " - Бойко Борисов, основния прокурор Иван Гешев и заместника му Борислав Сарафов. Настоява се да бъдат изслушани и управленията на трите национални малките екрани, а също и на Българското национално радио, както и публицисти от медиите, които биха желали да свидетелстват и могат да опишат за възможни практики на политическа цензура.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР