Изобел Йънг знае как да запазва самообладание. 36-годишната британска журналистка

...
Изобел Йънг знае как да запазва самообладание. 36-годишната британска журналистка
Коментари Харесай

Тя е една от най-добрите разследващи репортери в света: Изобел Йънг спечели Оскар за журналистика

Изобел Йънг знае по какъв начин да резервира хладнокръвие. 36-годишната английска журналистка има опит при оправянето с жестокостите на живота. Отразявала е тероризъм, корупция, геноцид и войни. Свидетел е на гражданската война в Йемен, завладяването на Афганистан от талибаните и войната в Украйна. Това лято беше сложена под домакински арест в хотелска стая в Кабул, след което ѝ беше подредено неотложно да напусне страната, тъй като талибаните не харесват журналистическите ѝ репортажи.

За да свърши работата си по едно от последните си следствия, Йънг работи под прикритие в Гвиана, Южна Америка. Целта ѝ е да разкрие голяма корупционна скица, в която са забъркани редица китайски предприемачи.

Видеорепортажите ѝ за Vice тази седмица бяха отличени с премия от Асоциацията на задграничната преса в Лондон - FPA. Материалът ѝ " Гаяна за обмен " беше приет за най-хубав стопански репортаж на годината, а тя - за публицист на годината, което, както самите уредници споделят, е премия, равностойна на " Оскар " за публицистика.

В благодарствената си тирада Йънг се пошегува, че признанието ще ѝ донесе " доста пари ", след което благодари на екипа си, с чиято усърдна работа " можем да разкажем тези истории ".

Влиянието на китайските бизнес кръгове

Йънг съумява да запише няколко китайски бизнесмени, работещи в Гаяна, които признават, че са взели участие в скица за пране на пари и са плащали подкупи на държавното управление в южноамериканската страна, с цел да получат предпочитан достъп до по-изгодни контракти и да могат да усилят вложенията си.

Тя се показва за вложител с ползи в региона на минното дело, дърводобива и строителството. Докато употребява непозната идентичност, до нея доближава оферта за договорка със земи, върху които да бъдат издигнати хотел и казино.

Йънг има и помощник. Самоличността му не е упомената, само че е показан с името господин Чан. За да се реализира договорката, той се среща с медиатор, на който изяснява, че целият им финансов капитал се намира в Китай. Това обаче не затруднява медиатора, който твърди, че познава " няколко момчета, които са в положение да трансферират големи суми пари в страната ".

" През цялото време, до момента в който бяхме тук, имаше доста подмятания, че методът, по който задграничните компании нормално вкарват средства в страната, е посредством разнообразни перачници на пари, които работят тук ", показва Йънг.

В продължение на седмици проверяващата журналистка си проправя път към елитни бизнес кръгове и записва голям брой диалози, с цел да разкрие по какъв начин Пекин усилва наличието си в Южна Америка благодарение на предприемачи, които заобикалят разпореждания и подкупват държавни чиновници в Гаяна.

Last year a VICE News team went undercover in Guyana to investigate allegations of corruption by Chinese businesses in the region. On the latest episode of VNR, Isobel Yeung walks us through her reporting.
— VICE World News (@VICEWorldNews)
Изобел е неведнъж награждаван сътрудник на VICE News. Тя се причислява към VICE през 2014 година, откакто работи в Китай в продължение на четири години, където прави репортажи и продуцира излъчвания за няколко азиатски и английски телевизионни канали и написа за известни интернационалните издания, в това число The Guardian, The Telegraph, The Independent и South China Morning Post.

Йънг има репортажи от съвсем всяка военна зона по света - документирала е спорове и рецесии в Йемен, Сирия, Либия, Ирак, Турция, Филипините и Афганистан. За VICE е правила завладяващи репортажи за борбата на Ислямска страна в Близкия изток, за разрушаването на Сирия при Башар Асад.

Йънг е работила и по тематики като #MeToo в Съединени американски щати. Те е първият сътрудник, който се причислява към либийската брегова защита и се среща с мигрантите, хванати в клопката на системата на страната, която е в епицентъра на контрабандата на мигранти. Този журналистически взор и храброст ѝ печелят две номинации за " Еми ".

Младата журналистка прекарва месеци под прикритие в Китай, където документира жестокостта и систематичното принуждение против уйгурските мюсюлмани от страна на китайските управляващи. Безстрашният и недопечен репортаж на Йънг е първият по рода си от района и дава най-обширният взор върху продължаващата рецесия с човешките права там.

Изобел е спечелила две награди " Еми " с репортажа си за филантропичната рецесия в Йемен, която както тя споделя " удря най-лошо децата ".

Жената на фронта в Украйна

Изобел Йънг е и една от кореспондентките, които отразяват събитията в Украйна след началото на съветската инвазия. Тя подхожда към войната със забележителен акцент върху цивилния живот и човешките загуби от насилието.

Материалите ѝ още в първите месеци от спора демонстрират непознати до тогава подиуми - погребения и сватби, изпълнени с оптимизъм, срещи с деца и техните домашни любимци и несъмнено - подиуми на война.

Пред " Vogue " тя споделя, че след сходни картини завръщането вкъщи в Лондон не постоянно е елементарно. Вкъщи тя се усеща " погълната от виновност " поради привилегията, че е могла да напусне войната макар, че не може да откъсне взор от новините по отношение на протичащото се.

" Трудно е да бъдеш и в двата свята. Моят терапевт би споделил, че би трябвало да се опитам да бъда в света, в който съм сега “, споделя журналистката в изявление пред сп. “Vogue ”.

С документалните си репортажи английската журналистка съумява да покаже доста проблеми по света като правата на дамите в Афганистан, половото принуждение, психологичното здраве и корупцията.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР