Износените гуми са по-опасни от шофирането в нетрезво състояние, предупреждава

...
Износените гуми са по-опасни от шофирането в нетрезво състояние, предупреждава
Коментари Харесай

Износените гуми на колата – по-опасни от карането пиян

Износените гуми са по-опасни от шофирането в нетрезво положение, предизвестява ново изследване, представено от „ Дейли мейл “.

Известно е, че шофирането в нетрезво положение удължава спирачния път на водачите, защото усилва времето за реакция. Нов теоретичен отчет, направен от Кардифския университет във Англия, разкрива, че износените гуми усилват спирачния път седем пъти повече от алкохола, съобщи Българска телеграфна агенция.

Това би трябвало да възпламени алена сигнална лампа в главите на хиляди водачи, които се канят да тръгнат на път по време на актуалните празници.

Констатациите доведоха до апели законовият най-малък протектор на гумите от 1,6 мм във Англия да бъде повишен, с цел да се предотвратят пътнотранспортни катастрофи.

Около 35 % от съдбовните автомобилни произшествия са породени от шофиране в нетрезво положение, защото алкохолът усилва времето на водача да реагира на това, което е пред него и затова усилва спирачния път.

Проучването откри, че потреблението на алкохол усилва приблизително времето, належащо на водачите да реагират на прекъсване с 18 %, или 120 милисекунди.

Това значи, че при 110 километра в час това ще докара до увеличение на спирачния път с близо 4 метра.

Шокиращите констатации обаче демонстрират, че гумите с протектор от 1,6 мм имат 36 % по-малко сцепление от гумите в положително положение, увеличавайки спирачния път до 27 метра.

Докато законовата граница за протектор на гума в Обединеното кралство е 1,6 мм, гумите в „ положително “ положение имат най-малко 4 мм протектор.

Професор Питър Уелс, който организира проучването в университета в Кардиф, сподели: „ Когато започнахме изследването, не знаехме кой от двата фактора – алкохол или износени гуми – ще окаже най-голямо въздействие върху спирачния път, защото данните в никакъв случай не са били сравнявани преди. “

„ Да се потвърди, че износените гуми усилват спирачния път седем пъти повече от алкохола, е значимо изобретение, сподели още той и добави: Изследването също по този начин акцентира какъв брой рискови са сякаш законните гуми, когато става въпрос за равнищата на сцепление. Според мен актуалната законова граница е прекомерно ниска. “
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР