Износът от Германия за Русия е бил оформян като експорт

...
Износът от Германия за Русия е бил оформян като експорт
Коментари Харесай

Германски фирми са снабдявали Русия с компоненти за "Новичок"?

Износът от Германия за Русия е бил оформян като износ за трета страна, а самите фирми-износителки са ръководени от Москва посредством подставени лица. Помагали ли са немски компании на Русия да създава " Новичок "?

Германските управляващи подозират, че през последните три години и половина немските компании " Riol Chemie " и " R.R. Rhein Reserve " са доставяли без съответното позволение отровни субстанции и артикули със особено предопределение за лаборатории в Русия. В рамките на следствието на прокуратурата в Щаде към този момент са претърсени пространствата на въпросните компании в Лилиентал, Долна Саксония и Констанц, Баден-Вюртемберг.

Според разследващите токсичните вещества може да включват химикали, употребявани за произвеждане на химически и биологични оръжия като иприт и " Новичок ", оповестяват немските обществено-правни медии NDR и WDR, както и вестник " Зюддойче Цайтунг ". Според документите, с които разполагат публицистите, тези субстанции може да са били изнасяни в незначителни количества, по-специално за компанията " Химмед " в Москва.

На уеб страницата на съветската компания се показва, че тя е " формален дистрибутор на най-големите международни производители на реактиви и лабораторно съоръжение " и " интензивно си сътрудничи с доста съветски и задгранични сътрудници при доставките на химически реактиви, фармацевтични субстанции, съоръжение и консумативи ". Интересно е обаче, че името на " Riol Chemie GmbH " не попада измежду главните сътрудници на " Химмед ", оповестени на уеб страницата.

Фирми от санкционния лист на Съединени американски щати

Междувременно, още през март 2022 година, " Новая газета " разгласява следствие, съгласно което " Химмед " е снабдител на материали за специфичните лаборатории на съветското Министерство на защитата и ФСБ. Вестникът отбелязва, че компанията е в листата с 13 съветски, швейцарски и немски компании, глобени от Съединени американски щати за " подкрепяне на съветските стратегии за създаване на оръжия за всеобщо заличаване ".

Според уеб страницата на немското новинарско предаване " Тагесшау ",  " Rio Chemie " също е измежду глобените компании. Европейски Съюз обаче не поддържа напълно американския лист.

Редица химикали, които " Riol Chemie " може да е доставила на съветския покупател, са така наречен артикули с двойна приложимост, т.е. такива, които могат да се употребяват както за мирни, по този начин и за военни цели. Освен това става дума и за доставки на защитно съоръжение, употребявано при производството на биологични и химически оръжия. Износът на такова съоръжение от Германия предстои на строга регулация.

Как Русия се пробва да заобиколи глобите

Според немските служби за сигурност, през последните години Русия интензивно се старае да закупува скрито материали и субстанции на международния пазар, които биха могли да се употребяват за военни цели, само че са мъчно налични за Москва заради западните наказания.

Така да вземем за пример в средата на юли Върховният съд на Саксония осъди немски предприемач на три години и три месеца затвор въз основата на доказателства, че в интервала 2017-2020 година цели седем пъти е изнесъл в Русия без лиценз лабораторно съоръжение на стойност към един милион евро. Според обвинителния акт, мъжът е осъществил износа посредством подставена компания, ръководена от съветските секрети служби.

Умишлено заблуждение на митниците

Фирмата " Riol Chemie " попада в полезрението на немските митници през 2021 година по време на една от рутинните инспекции. В предишното тя към този момент е била разследвана за хипотетични нарушавания на Закона за контролиране на външната търговия.

След като " Riol Chemie " е включена в листата със наказания на Съединени американски щати, редица нейни някогашни чиновници записват друга компания в Констанц – " R.R. Rhein Reserve ". В момента прокуратурата в град Щаде проверява дали тази компания е била употребена за противозаконен експорт за Русия.

Според данни от следствието, " Riol Chemie ", в съдействие със спедиторска компания от Бремен, съзнателно е заблуждавала митниците, че изнася за Литва, а не за Русия, особено лабораторно съоръжение. За това свидетелстват телефонни диалози сред чиновници на немската компания, прослушани от проверяващите.

Германски компании, ръководени от Русия

Очевидно ръководителите на " Riol Chemie " и " R.R. Rhein Reserve " са имали връзки с Русия. Руският търговски указател сочи, че някогашен шеф на " Riol Chemie " преди този момент е бил съсобственик на дъщерно сдружение на " Химмед ". Сегашният шеф на тази немска компания е изпълнявал същата роля в предишното. Според Федералната работа за отбрана на конституцията (германското контраразузнаване), двете немски компании на процедура са били ръководени от Русия.

Досега " Riol Chemie ", " R.R. Rhein Reserve " и " Химмед " не са коментирали повдигнатите против тях обвинявания.

Автор: Александра Иванова

Снимката е илюстративна

 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР