Износът ни е изключително затруднен, защото инфлацията в Америка и

...
Износът ни е изключително затруднен, защото инфлацията в Америка и
Коментари Харесай

Бизнесмен: Трудно се намира работна ръка, изискванията на работниците стават все по-големи

Износът ни е извънредно усложнен, тъй като инфлацията в Америка и Европа е много по-малка, в сравнение с тази в България. Много наши американски контрагенти се отхвърлиха да купуват българска стока поради високата инфлация. Инфлацията в консервната индустрия у нас е към 40% през последната една година и половина, до момента в който в останалите страни тя е не повече от 10-15%. Тотално изгубихме едни от най-важните наши клиенти в Китай и Япония, където инфлацията също е доста по-ниска, описа пред Bloomberg TV Bulgaria пловдивскит предприемач Стойко Кировски от Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци и шеф на компания за производство и реализация на плодово-захарни консерви.

Според инж. Кировски провокациите в хранително-вкусовата индустрия в България са свързани със съществуването на " монополисти ".

Например на входа на консервните предприятия един от главните артикули, който се употребява, са стъклените буркани. Цената им се усили с повече от 100% в последната една година.

" Ние не можем да седнем да преговаряме непосредствено с производителите на стъклени буркани, тъй като те са съвсем монополисти. Те споделят -  от на следващия ден цената е тази, и ние не можем да я променяме. По същия метод са цените на енергийните източници, там цената е твърда и също нямаме право да я договаряме ", уточни събеседникът.

Много мъчно се намира и работна ръка, това е голям проблем – както за полето, по този начин и в преработвателните предприятия. Изискванията на служащите стават все по-големи и в границите на година и половина сме повишили заплатите с 50%, показа инж. Кировски.

Той описа, че към 74% от обработваемите площи в България са заети с произвеждане на зърно, а субсидирането на производителите на зърно и на производителите на зеленчуци става на един и същи принцип.

" Това извънредно доста ощетява производителите на плодове и зеленчуци и заради тази причина с всяка минала година площите, които те засяват, стават все по-малко ", посочи събеседникът.

Трябва да се направи внезапно разграничение в субсидирането на плодове и зеленчуци от производителите на останалите култури, най-много зърно.

Производството на зърно става извънредно механизирано. Това е артикул, който се изнася на открито, и в него не се влага принадена стойност, а самата страна няма доста изгода от това, тъй като влизат доста малко налози. Когато се създават плодове или зеленчуци, влизайки те в преработвателните предприятия, то тогава принадената стойност е доста по-голяма и облагата и налозите за страната са доста по-големи, изясни инж. Кировски.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР