Износът на земеделски стоки от ЕС расте, а вносът от

...
Износът на земеделски стоки от ЕС расте, а вносът от
Коментари Харесай

Износът на земеделски стоки от ЕС расте, а вносът намалява

Износът на аграрни артикули от Европейски Съюз пораства, а вносът от чужбина понижава, сочат най-новите данни за ноември предходната година, показани през днешния ден от Европейската комисия, съобщи Българска телеграфна агенция.

Според данните общият европейски аграрни експорт доближава 210,8 милиарда евро, а вносът - 13,1 милиарда евро.

В съпоставяне с данните от ноември 2022 година нарастването на износа е 27 на 100, а спадът при вноса е с 16 на 100, прецизира комисията. Основно Европейски Съюз изнася зърнени храни, плодове и ядки, а внася тютюн, захар, зеленчуци, маслини и зехтин. Отчита се, че в последнитне месеци се следи понижение с 14 на 100 на цената на зърнените артикули.

В Брюксел през днешния ден земеделците, пристигнали за втори всеобщ митинг против европейската селскостопанска политика, показаха неодобрение от дейностите на Европейска комисия в отговор на техните претенции. Според тях комисията е дала оферти за необработваемите площи - нещо, което те не са желали, и е планувала отстъпки за административната тежест. Според земеделците, представени от белгийски медии, главното гледище е за повишение на приходите, за свободен пазар и преустановяване на европейските търговски съглашения с непознати страни.

В митингите в Брюксел по данни на полицията през днешния ден вземат участие към 900 трактора. В региона на европейските институции има напрежение, като протестиращите съумяха с тракторите да пробият полицейските ограждения, палят гуми и замерват постройките на институциите с яйца и портокали. В непосредствена непосредственост заседават европейските аграрни министри, които разискват препоръчаните от Европейска комисия ограничения в отговор на настояванията на фермерите. Според Белгийското председателство на Съвета на Европейски Съюз до момента са постъпили към 500 оферти за промени в европейските правила за земеделието.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР