Износът на цитрусови плодове от Турция се е увеличил с

...
Износът на цитрусови плодове от Турция се е увеличил с
Коментари Харесай

Тази съседка на България спечели $933 милиона от износ на цитруси през 2020-а

Износът на цитрусови плодове от Турция се е нараснал с 24% през 2020 година на годишна база, достигайки стойност от 933 милиона $, по информация на Anadolu Agency (АА), написа Daily Sabah.

Според информацията Турция е изнесла 1,8 милиона тона цитрусови плодове през предходната година. Най- изнасяни са мандарини, лимони, портокали и грейпфрут.

Най- сериозният експорт е за Русия - на стойност 410 милиона $, следвана от Ирак със 106 милиона $, Украйна с 99 милиона $, Румъния с 39 милиона $ и Полша с 35 милиона $.

Председателят на National Citrus Council Кемал Качмаз съобщи, че цитрусовите плодове са доста значими от позиция на износа на зеленчуци и плодове в Турция. " Изнесохме 1,8 милиона тона цитруси на стойност 933 милиона $. Това е превъзходен принос към турската стопанска система ", сподели той.

По думите му Турция към този момент интензивно търси нови пазари.

" Износът ни се усили паралелно с възходящите индустриални площи. Това беше приветствано от акционерите в бранша. Искаме да разтеглим пазарната си мрежа и продължаваме в тази посока ", съобщи той.

Износът на цитруси от Турция съставлява доста значим детайл от стопанската система. Особено износът за Русия, водещ вносител, който се усили доста през 2020-а с 47% през първите шест месеца на годината, в съпоставяне със същия интервал на предходната година.

Общо 197 000 тона цитрусови артикули, в това число портокали, лимони, грейпфрути и мандарини, са били изнесени за Русия, демонстрират данните.

Най-голям дял от износа на цитрусови плодове имат мандарините с 83 000 тона, следвани от портокалите с 41 000 тона и лимоните (30 000 тона).

Износът на артикули от селскостопанската сфера за Русия е отбелязал повсеместен растеж през 2020 година, откакто Турция се трансформира в опция на Китай, който трябваше да спре износа на храни заради пандемията на ковид.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР