Износът на стоки от България през първото полугодие на 2021

...
Коментари Харесай

Износът надмина нивата си от преди пандемията

Износът на артикули от България през първото полугодие на 2021 година нараства с цели 21% по отношение на същия интервал на предходната година. Така цената на продажбите на български артикули в чужбина доближава 32 милиарда лева, което е по-добър резултат освен по отношение на същия интервал на пандемичната 2020 година, само че и надвишава постигнатото от българските експортно-ориентирани компании през първото полугодие на предкризисната 2019 година Тогава износът беше 28.3 милиарда лева Ръст на продажбите на български артикули се следи както на европейския пазар, по този начин и в трети страни.
Износ към трети страни за първото полугодие
Данните за външните за Европейски Съюз пазари са положителни. През първата половина на 2021 година той регистрира растеж от 22.5% по отношение на същия интервал на предходната година и надвишава 10.5 милиарда лева Една специфичност при сметките е, че в миналогодишните суми Англия се счита като част от Европейски Съюз, а тази година е в трети страни, само че даже и освен това изискване растежът е двуцифрен (14.4%).

Тази година нарастване бележат по-голямата част от стоките, които България изнася. Най-съществен е приносът на медта и медните артикули, чийто износ по отношение на първото полугодие на 2020 година нараства с съвсем 28%, достигайки 1.36 милиарда лева Следват електрониката и електротехниката с растеж от 28% и машините - с 40%, като изнесените артикули от двете категории са с по към 200 млн. лева повече от предходната година. Съществено нарастване регистрират оптичната техника и здравната инсталация, където износът съвсем се е удвоил до 345 млн. лева Износът на чугун, желязо и стомана е повишен общо със 74% до 341 млн. лева към края на юни на годишна база. За нарастването през полугодието способстват и горивата, чийто експорт е повишен с 9% заради нарасналата цена на петрола на интернационалните пазари, до момента в който изнесеното количество понижава с 13%.

Някои категории артикули регистрират и намаляване. Със 100 млн. лева да вземем за пример са намалели продажбите на пшеница към трети страни. Спад се вижда също при медикаментите, лепилата, напитките, тютюна и тютюневите произведения, които дружно смъкват общия експорт с малко над 90 млн. лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР