Износът на селскостопански и свързани продукти от САЩ достигна стойност

...
Износът на селскостопански и свързани продукти от САЩ достигна стойност
Коментари Харесай

Износът на пшеница, царевица и соя от САЩ е паднал до 10-годишно дъно

Износът на селскостопански и свързани артикули от Съединени американски щати доближи стойност от 191 милиарда $ през 2023 година, което е с 10% по-малко от върха от 2022 година, защото както цените на суровините, по този начин и размерите на доставките понижиха.

Това бележи тригодишно дъно, макар че е сходно на равнищата от 2021 година и отразява конкуренцията от основни снабдители, изключително когато става въпрос за облекчаване на китайското търсене, написа Reuters.

Данните, оповестени от Бюрото за броене на популацията на Съединени американски щати в сряда, демонстрират, че износът на артикули в насипно положение, които включват артикули с най-голям дял като соя, царевица, пшеница и памук, е достигнал 10-годишно дъно като размер през 2023 година Този размер е намалял със 17% по отношение на 2022 година - най-големият годишен спад от 1985 година.

Миналогодишният всеобщ експорт на аграрни първични материали от Съединени американски щати към момента е на 10-годишно дъно, даже когато се извади делът на Китай, макар че годишният спад се свива до 10%, същото като през 2022 година, без Китай. Тези спадове се дължат на високите цени и нарастването на предлагането от конкурентни страни експортьорки.

Най-големият експортьор Бразилия е отличен образец, защото нейните комбинирани доставки на царевица и соя през 2023 година възлизат на близо 158 милиона метрични тона, с към 29% повече от върха за 2022 година Износът на царевица плюс соя от Съединени американски щати предходната година възлиза на общо 94 милиона тона, което е спад от 18% на годишна база до четиригодишно дъно.

Това неловко усложнение за американските експортьори беше очебийно през декември, защото Китай беше дестинацията за 38% от товарите, което е спад от междинната стойност за три години и от 59% за месеца. Извън комерсиалната война от 2018 година, това беше най-ниският дял на Китай в декемврийските доставки на соя в Съединени американски щати от 2002 година

Въпреки спада в селскостопанския бранш, целият експорт на Съединени американски щати, в това число артикули и услуги, набъбна с 1% през 2023 година до нов връх от 3,05 трилиона $. Този годишен ритъм на напредък обаче е слаб спрямо 18% и 19%, следени надлежно през 2022 година и 2021 година

Селското стопанство и обвързваните с него артикули съставляват 6,2% от целия експорт на Съединени американски щати предходната година, четиригодишно дъно и спад от дялове над 7% през предходните три години.

По стойност миналогодишният всеобщ експорт на първични материали от Съединени американски щати е намалял с 22% от най-високото равнище за 2022 година Средната експортна цена на соята в Съединени американски щати през 2023 година падна с 5% на годишна база, а цената на царевицата се намали с 10%, макар че и двете към момента бяха по-високи от 2021 година

Експортните цени на пшеницата от Съединени американски щати паднаха с 16% през предходната година, а цените на памука паднаха с 19%, като това се комбинира с огромни годишни спадове на размера. Доставките на памук в Съединени американски щати паднаха с 18% на годишна база до седемгодишно дъно, а доставките на пшеница бяха най-слабите от 1971 година насам, с 13% спад на годишна база.

Износът на соево масло от Съединени американски щати през 2023 година се срина със 76% по отношение на годината, защото фокусът от ден на ден се измества към вътрешната приложимост, а размерът беше най-малкият в записите от 1967 година Износът на говеждо месо и артикули от говеждо месо се намали с 12% от най-високото равнище за 2022 година, достигайки три -годишно дъно заради отдръпване от азиатски купувачи.

Не всичко беше тъмно за износа на селскостопански артикули от Съединени американски щати през предходната година, защото доставките на соев шрот доближиха рекордните 14,1 милиона тона, към 10% над предходния връх, избран през 2018 година И двете години се отличават с огромни загуби на годишна продукция в най-големия експортьор на брашно Аржентина, а по-добрите вероятности за годишна продукция през 2024 година значат увеличението на храненето в Съединени американски щати може да е краткотрайно.

Износът на свинско месо и артикули от свинско месо набъбна с 8% по размер през 2023 година, макар че остана под мощното китайско търсене през годините 2020 и 2021 година Скокът в локалната преправка на царевица разреши на износа на етанол от Съединени американски щати предходната година да нарасне с 9% до четиригодишен връх.

По стойност Канада, Китай и Мексико съставляват към половината от целия селскостопански и обвързван експорт на Съединени американски щати през 2023 година, като Канада леко изпреварва Китай за първи път от четири години.

Мексико претендира за рекорден дял от 15,6% от миналогодишния експорт на селскостопански артикули от Съединени американски щати, по отношение на предходния връх от 13,9% през 2022 година Канада съставлява 17,3% от общата стойност на Съединени американски щати, най-високата стойност от 2006 година

Делът на Китай спадна до четиригодишно дъно от 16,6% от рекордните 19,2% през 2022 година, а делът на Китай през 2023 година беше сходен на следения през 2014 и 2016 г.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР