Износът на руско ядрено гориво и ядрени технологии скочи с

...
Износът на руско ядрено гориво и ядрени технологии скочи с
Коментари Харесай

Доставките на руско ядрено гориво скочиха през 2022-а, САЩ са сред големите купувачи

Износът на съветско нуклеарно гориво и нуклеарни технологии скочи с 20% през 2022 година, написа Bloomberg, базирайки се на данни на Кралския единен институт за отбранителни проучвания (RISU) във Англия. При това, институтът не е взел поради доставките на нуклеарно гориво за страни под наказания, като Иран.

А покупките от страните от Европейски Съюз като цяло са се повишили до най-високото равнище от три години насам. Така да вземем за пример, през предходната година са закупили нуклеарно гориво от " Росатом " - Чехия, България, Унгария и Словакия.

За съветския нуклеарен бранш от огромна значимост са и доставките за Индия и Китай.

" Росатом " ще създава съоръжение за най-мощния в света атомен ледоразбивач

Дължината на бъдещия атомен транспортен съд е 209,2 м, с оптималната широчина 48 метра

Bloomberg отбелязва, че " Росатом " доставя към 20% от обогатения уран, нужен за работата на 92 реактора в Съединени американски щати.

В Европа съветското нуклеарно гориво е належащо на атомни централи, които обезпечават електрическа енергия за към 100 милиона поданици. В тази връзка, големото повишаване на доставките се изяснява, наред с други неща, и заради дребната конкуренция.

" Руската нуклеарна промишленост е изцяло самостоятелна във връзка с софтуерна подготвеност ", разяснява Алексей Лихачов, началник на държавната корпорация " Росатом ". По думите му, експортните проекти на държавната " Росатом " няма да намалеят през тази година, само че стои въпросът дали ще бъдат изпълнени напълно.

" Росатом " ще строи АЕЦ особено за " Газпром "

Възможно е построяването на нова АЕЦ в Западен Сибир
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР