Износът на петрол от Либия спря. Причината е проста и

...
Износът на петрол от Либия спря. Причината е проста и
Коментари Харесай

Петрол няма да има: Защо Либия няма да замени Русия

Износът на нефт от Либия спря. Причината е елементарна и нормална за тази страна: локалните елити не могат да си поделят властта и още веднъж да вземат европейските консуматори за заложници на своите упоритости.

Либийски невариант

Ембарго за нефт и газ. Това е може би най-популярната опасност, изразявана от Запада под формата на някакъв ултиматум, който сякаш може да разбие Русия и да я принуди да спре специфичната интервенцията в Украйна. А на доктрина мярката в действителност е неприятна – може да нанесе сериозен удар върху бюджетните доходи. Но по някаква причина, щом Европейски Съюз (по предложение на Съединени американски щати или обособени европейски политици) пристъпи към практическо разискване на въвеждането на ембарго, незабавно се оказва, че то не е осъществимо. Че без съветски въглеводороди Европа ще бъде толкоз зле, че редица страни (включително Германия) са подготвени да наложат несъгласие на налагането на антируското ембарго непосредствено и ребром.

Американците, несъмнено, се пробват да убедят европейците, че няма да има колапс. Че рускитепетрол и газ могат да бъдат сменени с доставки от други източници. Въпреки това, за шанс, всички тези уверения още веднъж се разрушават на процедура. Първо, страните от Персийския залив отхвърлят настояването на американците за увеличение на производството, а в този момент обстановката в Либия ясно показва невъзможността да се компенсират съветските доставки посредством различен снабдител.

Факт е, че доставките би трябвало да бъдат освен евтини, само че и надеждни - с цел да се обезпечи непрестанен поток от енергийни носители към уреди, които създават топлинна и електрическа сила, както и химическо произвеждане. Но понятията „ Либия “ (нефтът, на който в Европа се разпореждаха толкоз огромни надежди) и „ надеждност “ тук са безусловно несъвместими. Надеждността на доставките на нефт - и в действителност всичко друго - може да бъде обезпечена единствено от страна с ясна вертикала на властта или с виновна хоризонтала, където локалните елити работят дружно в името на общото богатство. И не става дума единствено за Либия, където няма законно държавно управление.

Парламентарните и президентските избори, които трябваше да се проведат на 24 декември, не се състояха заради организационни проблеми и " несъвършено законодателство ". В резултат на това Народното събрание, чийто мандат изтече от дълго време, самичък назначи преходното държавно управление на Фатхи Башаги на мястото на държавното управление на националното единение на Абдел Хамид Дбейба, чийто мандат също изтече от дълго време. И защото ПНС няма да се отдръпна (Дбейба съобщи, че ще се отдръпна само след нови избори), породи нов спор. Жертвата на който, както нормално, беше добивът на нефт.

„ Правителството на Дбейба употребява нелегално доходи от нефт и ги изпраща на полицията и въоръжени групировки, с цел да остане на власт “,каза Башаги, след което неговите поддръжници организираха разяснителна работа в петролните залежи. „ В неуместен акт, който бележи нова серпантина на спорове в страната, група лица оказват напън върху служащите на петролните залежи да спрат последователно производството, което прави невероятно корпорацията да извърши договорните си отговорности “, написа в изказване на Либийската национална петролна корпорация по отношение на аргументите за прекъсването на работата в огромното находище “Ал-Шавара”. На него (както и на редица други залежи ) беше въведен спешен режим. Освен това интервенциите по разтоварване бяха спрени в пристанищата Зувейтина и Брега (което спря работата на уреди, от които нефтът се доставяше до терминалите в тези пристанища). В резултат на това, съгласно министъра на петрола и газа на Либия Мохамед Аун, замразяването на износа на нефт всекидневно коства на страната близо 60 милиона $.

Поредният урок за Европа

Някой, несъмнено, ще каже, че това е изолирана обстановка - само че, за жалост на Европа, сходна " разяснителна работа " в петролните уреди се прави постоянно. „ След свалянето на Кадафи производството там непрестанно скача - то или отива на нула, или се възвръща до равнището от преди войната. Увеличаване на производството настава, когато всички групи, които управляват находището, нефтопровода и пристанището се съгласят. Тогава всичко стартира да работи. Но по-късно по предписание стартират да се карат за разделянето на получените пари и всичко още веднъж стопира, - изяснява Игор Юшков, учител във Финансовия университет на РФ, експерт от Националния фонд за енергийна сигурност. “Основните доставки на либийски нефт отиват в Европа, най-вече към страните от средиземноморския басейн. Прекратяването на доставките от Либия, несъмнено, изостря енергийната рецесия, защото няма задоволително нефт и тогава доставките също ще намалеят. А това значи, до момента в който в Либия не се възкачи дейно централно държавно управление (което, поради действителностите, е невероятно, до момента в който външните сили не се спогодят за разделянето на въздействието в тази страна и племената душевен узреят, до момента в който осъзнаят нуждата от възобновяване на централното правителство), можете да забравите за надеждността на либийските доставки.

Някои западни коментатори обаче имат друго пояснение за обстановката в Либия – редица публицисти и специалисти настояват, че работата в либийските залежи сякаш е била спряна от Русия, която се интересува от дефицита на нефт и газ в Европа и която има опция да въздействие посредством фелдмаршал Халифа Хафтар. Вярно е, че такава доктрина на конспирацията не трансформира фундаментално ситуацията. Износът на либийски нефт беше обезсърчителен преди настоящето прекъсване на износа – и ще остане подобен и по-късно. Колкото по-рано Европейски Съюз осъзнае това, колкото по-рано се стигне до концепцията, че няма опция на съветските доставки, толкоз по-добре. По-добре за него, за Русия и за стабилността на международния пазар на нефт и газ.

Превод: В. Сергеев

АКО ВИДИТЕ, ЧЕ СА СЛОЖИЛИ НА НЯКОЯ НАША СТАТИЯ ЗНАК ЗА ФАЛШИВА НОВИНА, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО Я ПРОЧЕТЕТЕ! ТЯ Е НАЙ-ДОСТОВЕРНА!!!

СПЕШНО И ВАЖНО ЗА ЧИТАТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД.ИНФО И ЗРИТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД ТВ!!!!!

ПРИСЪЕДИНЕТЕ съдебна експертиза КЪМ НАШИТЕ КАНАЛИ В " ТЕЛЕГРАМ " И В ЮТЮБ, ЗАЩОТО ИМА ОПАСНОСТ ДА БЛОКИРАТ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ ФЕЙСБУК ЗАРАДИ ПУБЛИКУВАНЕ НА НЕУДОБНА, НО ОБЕКТИВНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪБИТИЯТА!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях, копирайки и разпространявайки този текст!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР