Износът на лекарства за диабет е сред причините за дефицита

...
Износът на лекарства за диабет е сред причините за дефицита
Коментари Харесай

Фармацевт: Все още има лекарства, които са забранени за износ, но се намират трудно

Износът на медикаменти за диабет е измежду аргументите за недостига им у нас. С този претекст Министерство на здравеопазването краткотрайно забрани износът на инсулинови и други лекарства.
От Българската асоциация за развиване на паралелната търговия с медикаменти (БАРПТЛ) не считат, че заповедта за възбрана на износа на антибиотици и медикаменти за диабет ще позволи напълно казуса с неналичието на лекарства.
„ С въвеждането на мярката би трябвало да има повече медикаменти за българските жители, само че ще забележим до какво ще докара това. Все още не е решен въпросът с това аптеките да намират медикаменти в складовете, с цел да могат да доставят нужното на своите пациенти “, сподели ръководителят на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов.
Според него към момента има медикаменти, които са неразрешени за експорт, само че се намират мъчно. Възможно е да се понижи и вноса към страната. „ Не е ясно каква е действителната потребност от лекарствен артикул. Настоящата система (СЕСПА) мери потреблението през последните 6 месеца, само че има сезонност на продуктите. Това, че нещо не се е употребило през лятото не значи, че няма да е нужно през зимата. Най-обективната мярка са неизпълнените предписания – те ще покажат действителната потребност на медикаменти “, уточни Маринов.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР