Износът на лекарства за диабет е сред причините за дефицита

...
Износът на лекарства за диабет е сред причините за дефицита
Коментари Харесай

Забраната за износ на лекарства: Експертите са скептични, че това ще проработи

Износът на медикаменти за диабет е измежду аргументите за недостига им у нас. Това са претекстовете на Министерство на здравеопазването за въвеждането на мярката, която краткотрайно ограничи изнасянето на инсулина и други лекарства.

Според специалисти обаче аргументите за неналичието на медикаменти по аптеките са доста. Те са свързани както с индустриални проблеми и с ритъма на доставките, по този начин и с интернационалната конюнктура, а в някои случаи даже с презапасяването.

Проблемът е, че лекари нямат директен достъп до тази информация при изписването на е-рецепта

От Българската асоциация за развиване на паралелната търговия с медикаменти (БАРПТЛ) не считат, че заповедта за възбрана на износа на антибиотици и медикаменти за диабет ще позволи напълно казуса с неналичието на лекарства. Такова е мнението и на Българския фармацевтичен съюз (БФС).

„ На доктрина възбраната за експорт би трябвало да значи, че те не могат да с изнасят и ще има доста повече за българските пациенти. Но на процедура - нямаме система, която да подсигурява, че всяка аптека ще има достъп до тези лекарствени артикули “, изясни Димитър Маринов от БФС.

Вижте коментара на шефа на Агенцията по медикаментите Богдан Кирилов

„ Износът не е главната причина за дефицита на лекарствените артикули. Според нас би трябвало да се назоват същинските аргументи и да се търсят работещи решения. Бидейки част от огромното европейско семейство, откакто ние се затваряме към тях, от кое място чакаме помощ, когато на нас ни се наложи да реализираме импорт на редица сериозно значими артикули “, попита риторично Боряна Маринкова от БАРПТЛ.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР