Износът на Китай се срина с 14,5% през юли в

...
Износът на Китай се срина с 14,5% през юли в
Коментари Харесай

Износът на Китай през юли се срина главоломно, като натискът за укрепване на закъсалата икономика се увеличава

Износът на Китай се срина с 14,5% през юли спрямо година по-рано, което ускори натиска върху ръководещата комунистическа партия да обърне икономическия спад , написа „ Асошиейтед прес “.

Вносът се срина с 12,4% , демонстрират митническите данни от вторник, което се оказа удар за световните експортьори, които гледат на Китай като на един от най-големите пазари за индустриални материали, храни и потребителски артикули.

Износът падна до 281,8 милиарда $, до момента в който спадът се форсира от спада от 12,4% през юни. Вносът потъна до 201,2 милиарда $, увеличавайки се от свиването от 6,8% през предходния месец.

Глобалният търговски остатък на страната се сви с 20,4% от рекордно високо равнище преди година до 80,6 милиарда $.

От своя страна китайските водачи се пробват да укрепят бизнес и потребителската интензивност, откакто възобновяване след края на контрола, обвързван с разпространяването на вирусите през декември завърши по-рано от предстоящото.

Икономическият напредък се намали до 0,8% през трите месеца – април, май и юни, спрямо предходното тримесечие, което беляза спад от 2,2% за интервала януари-март. Това е еквивалентът на 3,2% годишен напредък , което би било измежду най-слабите в Китай от три десетилетия.

Търсенето на китайски експорт се охлади, откакто Федералният запас и централните банки в Европа и Азия започнаха да покачват лихвените проценти предходната година, с цел да охладят инфлацията , която беше на своя връх от няколко десетилетия.

Свиването на износа е най-голямото от началото на пандемията от COVID-19 през 2020 година, съгласно Capital Economics. Изданието написа, че спадът се дължи най-много на по-ниските цени , до момента в който размерите на стоките са над равнищата отпреди пандемията.

„ Очакваме износът да намалее в допълнение през идващите месеци, преди да доближи дъното към края на годината “ , се споделя в отчет на Capital Economics. И се добавя:

„ Близкосрочната вероятност за потребителските разноски в развитите стопански системи остава предизвикателна. “

Управляващата партия даде обещание ограничения за поддръжка на бизнесмените и за поощряване на покупките на жилища и потребителските разноски , само че не разгласи широкомащабни стимулиращи разноски или понижаване на налозите. Синоптиците чакат тези стъпки да съживят търсенето на импорт, само че споделят, че това ще бъде последователно. В собствен отчет Дейвид Чао от Invesco акцентира:

„ Вътрешното търсене продължава да се утежнява. Политиците дадоха обещание по-нататъшна политическа поддръжка, която може да насърчи разноските на семействата и да докара до възстановяване на растежа на вноса през идващите няколко месеца. “

Износът за Съединените щати е намалял с 23% по отношение на миналата година до 42,3 милиарда $ , до момента в който вносът на американски артикули се е отдръпнал с 11,1% до 12 милиарда $. Политически сензитивният търговски остатък на Китай със Съединените щати се сви с 27% до към момента постоянните 30,3 милиарда $.

Вносът на Китай от Русия, най-вече нефт и газ, се сви с малко под 0,1% по отношение на миналата година до 9,2 милиарда $. Китайските покупки на съветска сила набъбнаха, което оказа помощ за компенсиране на приходите, изгубени от западните наказания , наложени за да санкционират Кремъл за нашествието му в Украйна.

Китай, който е другарски надъхан с Москва, само че все акцентира, че е безпристрастен във войната, може да купува съветски нефт и газ, без да задейства западни наказания. Официални лица от Съединените щати и Франция цитират доказателства, че Китай доставя артикули с вероятни военни цели на Русия , само че не споделиха дали това може да провокира санкции против китайски компании.

Износът за 27-членния Европейски съюз се сви с 39,5% по отношение на година по-рано до 42,4 милиарда $, до момента в който вносът на европейски артикули е намалял с 44,1% до 23,3 милиарда $. Търговският остатък на Китай с Европейски Съюз се сви с 32,7% до 19,1 милиарда $.

За първите седем месеца на годината китайският експорт е намалял с 5% по отношение на същия интервал на 2022 година до малко над 1,9 трилиона $. Вносът е намалял със 7,6% до 1,4 трилиона $.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР