Износът на Китай е нараснал по-силно от очакваното през април

...
Износът на Китай е нараснал по-силно от очакваното през април
Коментари Харесай

Китай регистрира ударен износ, най-големият му пазар е в САЩ

Износът на Китай е повишен по-силно от предстоящото през април на фона на икономическите тласъци в световен мащаб, които поддържат търсенето, до момента в който вносът в най-голямата стопанска система в Азия скача дружно с растящите цени на суровините, оповестява Bloomberg, представен от investor.bg.

Китайският експорт се усилва с 32,3% в доларово изражение през април по отношение на година по-рано, до момента в който вносът нараства с 43,1 на 100, сочат митнически данни. Търговският остатък на страната доближава 42,85 милиарда $ за обсъждания месец.

Икономисти, интервюирани от Bloomberg, чакаха 24,1% нарастване на износа и 44% растеж при вноса.

Апетитът в световен мащаб към китайски артикули остава мощен с помощта на пакетите от тласъци, въведени от развитите стопански системи и на статута на Китай като максимален експортьор в света.

„ Данните за износа ясно отразяват възстановяваща се и разрастваща се световна стопанска система. Силата при вноса и износа алармира, че преработващата индустрия на Китай към момента превъзхожда бранша на услугите и води икономическия скок “, разяснява обстановката Хао Джоу, икономист в звеното на Commerzbank AG в Сингапур.

През април Съединени американски щати бяха най-големият пазар във връзка с износа на Китай, като общо 15,9% от експортираните китайски артикули са били ориентирани към страната. Държавите от Югоизточна Азия съставляват 15,6% от същия експорт, до момента в който Европейският съюз - 15,1%.

Покачващите се цени на суровините и мощното икономическо възобновяване на Китай оказват помощ и на вноса на азиатската страна, който нараства с най-бързите си темпове от януари 2011 година Ниската база отпреди година също оказва помощ за мощните данни.

Количеството импортирана в Китай желязна руда нараства с 6,7% през първите четири месеца на годината в съпоставяне със същия интервал на 2020 година, до момента в който цената на тези доставки се усилва с 82,1%.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР