Износът на кафе от Индия вероятно ще нарасне с до

...
Износът на кафе от Индия вероятно ще нарасне с до
Коментари Харесай

Очаква се износът на индийско кафе да нарасне благодарение на световното покачване на цените

Износът на кафе от Индия евентуално ще нарасне с до 10 % през 2024 година, защото покачването на международните цени кара европейските купувачи да заплащат награди, с цел да усилят покупките от страната, споделиха представители на промишлеността, представени от Българска телеграфна агенция.

Южноазиатската страна, известна като производител на чай, е и осмата в света по добиви на кафе в света. Индия залага главно на сорта робуста, употребен най-вече за разтворимо кафе, само че създава и някои от по-скъпите сортове арабика.

" Търсенето на индийско кафе, изключително на зърна робуста, е мощно заради постоянните международни цени вследствие на индустриални проблеми ", разяснява Рамеш Раджа, президент на Асоциацията на експортьорите на кафе в Индия, прогнозирайки нарастване на износа тази година с до 10 %.

Сортът Робуста се търгува покрай най-високото си равнище от най-малко 15 години, защото се чака Виетнам, най-големият производител в света, да създаде по-малко през 2023/24 година спрямо предходния сезон.

Индия изнася три четвърти от продукцията си основно за Италия, Германия и Белгия.

Индийското кафе има и преимуществото да се отглежда на сянка, бере ръчно и се суши на слънце. Тази година обаче наградите са по-високи от естественото заради индустриален недостиг, споделиха експортьорите.

Износът на кафе през 2024 година може да скочи до 298 000 метрични тона от миналогодишните 271 420 тона, уточни дилър от Бенгалуру. Според него, до момента в който експортното търсене е положително, търговците чакат доставките да се усилят, което може да смъкна локалните цени.

Държавният Съвет по кафето пресметна, че производството на Индия може да нарасне до 374 200 тона през сезон 2023/24, който стартира на 1 октомври, по отношение на миналогодишните 352 000 тона. Фермерите обаче споделят, че преваляванията лимитират растежа на производството.

Прибирането на реколтата се забавя и от дефицита на работна ръка, макар предложенията за по-високи заплати, изяснява експортьор. По думите му " цените в международен мащаб се повишават, само че приходите на индийските фермери не се усилват в същата съразмерност заради по-високите индустриални разноски ".

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР