Износът и вносът на Китай спадат, тъй като слабото глобално търсене възпрепятства възстановяването

...
Износът и вносът на Китай са намалели през август спрямо
Коментари Харесай

Износът и вносът на Китай са намалели през август спрямо година по-рано, отразявайки слабото глобално търсене, което увеличава натиска върху забавящата се икономика.

Митническите данни, публикувани в четвъртък, показаха, че износът за август е спаднал с 8,8 процента до 284,87 милиарда долара в четвъртия пореден месец на спад. Вносът спадна със 7,3 процента до 216,51 милиарда долара.

Общият търговски излишък падна до $68,36 млрд. от $80,6 млрд. през юли.

Китайските лидери въведоха различни политически мерки за укрепване на икономиката, след като възстановяването на страната от пандемията COVID-19 прекъсна по-рано от очакваното.

Централната банка облекчи правилата за вземане на заеми и намали ипотечните лихви за купувачите на жилище за първи път, като същевременно предостави някои мерки за данъчни облекчения за малкия бизнес.

Досега властите избягваха мащабни стимулиращи разходи или по-мащабни намаления на данъци.

Търсенето на китайски износ отслабна, след като Федералният резерв и централните банки в Европа и Азия започнаха да повишават лихвените проценти миналата година, за да охладят инфлацията, която беше на върхове от няколко десетилетия.

Икономистите казват, че голяма част от въздействието на тези увеличения на лихвените проценти все още не е преминало през големите западни икономики, където потребителските разходи остават относително високи.

„Гледайки напред, очакваме износът да намалее през следващите месеци, преди да достигне дъното към края на годината“, каза Джулиан Еванс-Причард от Capital Economics в доклад.

„Повечето измервания на експортните поръчки сочат към по-значително отдръпване на чуждестранното търсене, отколкото е отразено досега в митническите данни“, каза той.

Търговията на Китай постепенно намалява през последните две години, въпреки че спадовете на износа и вноса през август бяха по-малко сериозни, отколкото през юли, когато износът падна с 14,5 процента спрямо предходната година, докато вносът беше с 12,4 процента по-нисък.

Политически чувствителният износ за САЩ е намалял със 17,4 процента спрямо година по-рано до 45 милиарда долара, показват данните на митниците, докато вносът на американски стоки се е понижил с 4,9 процента до близо 12 милиарда долара.

Вносът на Китай от Русия, предимно петрол и газ, се е увеличил с 13,3 процента спрямо година по-рано до 11,52 милиарда долара.

Китайските покупки на руска енергия нараснаха, помагайки за компенсиране на приходите, загубени от западните санкции, наложени, за да накажат Кремъл за нахлуването му в Украйна.

Износът за Европейския съюз се срина с 10,5 процента спрямо същото време на миналата година до 41,3 милиарда долара, докато вносът на европейски стоки намаля с 2,5 процента до 24,56 милиарда долара.

Източник: Асошиейтед прес
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР