Изнесената информация от тримата членове на Съвета на директорите на

...
Изнесената информация от тримата членове на Съвета на директорите на
Коментари Харесай

Трима души дестабилизират дружеството. Икономическият министър опроверга директорите на ДКК

Изнесената информация от тримата членове на Съвета на шефовете на Държавната консолидационна компания (ДКК) по отношение на нарушавания на един от изпълнителните шефове на сдружението Ваня Караганева , не дава отговор на истината. Това съобщи в петък принципалът на държавната компания и министърка на стопанската система Даниела Везиева.
Този медиен интерес очевидно служи за нещо
„ Всички тези клевети, които се пробваха да се вменят в тази медийна акция, не са в интерес на никого (от страната бел. ред.). Този медиен интерес очевидно служи за нещо. За какво очевидно ще стане ясно след време “, сподели Везиева по време на брифинг по тематиката. По думите ѝ все още от съвета не са дали изисканите от Агенцията по вписванията документи, с които да бъдат подкрепени взетите от тях решения. Срокът за това изтича в петък вечер.

В началото на седмицата трима от петимата членове на Съвета на шефовете на ДКК отстраниха втория му изпълнителен шеф Ваня Караганева поради „ редица незаконни дейности и безотговорни бездействия “. Те разпространиха невиждано известие, в което я упрекнаха за серия еднолични решения, несъгласувани със съвета. Примери бяха дадени с смяна на към този момент утвърден план за извънсъдебно съглашение с „ Дунарит “ за 50 млн. лева, промяна на банката и адвокатството сдружение , обслужващи компанията, както и че Караганева е разрешила на сдружението ВМЗ да даде изключителни права за продукцията си на частно лице.

Самата Караганева обвиняванията. Информацията, изпратена от тримата членове на съвета на шефовете - Рая Каназирева, Радостин Вазов и Деляна Софиянска за съглашението с, договорите във ВМЗ и смяната на юристите на компанията, към този момент бяха опровергани и от трите упоменати сдружения. В петък министър Везиева също съобщи, че подписани контракти и подписани съглашения в тази връзка няма.

Министърката на стопанската система удостовери, което разгласи във вторник, че ще изиска оставките на тримата членове на съвета на шефовете на компанията. По думите ѝ назначената от нея инспекция за решенията, оповестена във вторник, е посочила, че няма съображение за тях, както и че са взети в нарушаване на откритите в ДКК процедури.
Този състав на Съвета на шефовете не желае да бъде изменен моделът на ръководство на сдружението
„ Считам несъмнено, че тези дейности уронват както престижа на министерство, по този начин и ни дават явен сигнал, че този състав на Съвета на шефовете не желае да бъде изменен модела на ръководство на сдружението “, сподели още Везиева.

По думите ѝ смяната на банката, която е обслужвала сдружението, се е наложила заради обстоятелството, че предходната, с която ДКК е работила, не е имала опция да утвърждава заплащания с „ двоен автограф “. Това се е налагало поради съществуването на две изпълнителни директорки.

В отговор на журналистически въпрос тя изясни, че в Министерството на стопанската система продължава да се прави разбор по отношение на евентуалните преструктурирания в ДКК. Продължава и инспекцията по отношение на придобиване на активи от банкрутиралата КТБ на обща стойност от 200 млн. лева

Малко преди брифинга на Везиева от прокуратурата оповестиха, че са се самосезирали по медийни изявления по отношение на евентуалните нарушавания в ДКК, за които показаха от Съвета на шефовете. Държавното обвиняване е разпоредило инспекция по случая, която би трябвало да бъде осъществявана от антикорупционната комисия КПКОНПИ.

В сряда тримата членове на Съвета на шефовете обявиха, че са предали информацията за нарушавания на Ваня Караганева към Европейската прокуратура, ръководена от Лаура Кьовеши.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР