Изненадващо . Целта на визитата е нашата страна да потвърди,

...
Изненадващо . Целта на визитата е нашата страна да потвърди,
Коментари Харесай

Защо Росен Желязков вдигна на крака украинските депутати?

Изненадващо. Целта на визитата е нашата страна да удостовери, че помощта на България за Украйна ще продължи.

Росен Желязков изнесе тирада във Върховната Рада, а украински депутати развяха българското знаме.



Посещението беше квалифицирано дискретно поради ограниченията за сигурност. Важни са обаче посланията - какви бяха те?

Още на входа на Върховната Рада Росен Желязков беше посрещнат от своя украински сътрудник Руслан Стефанчук. Двамата имаха и среща на четири очи.

С бурни овации украинските депутати приветстваха на трибуната на Върховната Рада ръководителя на Народното събрание Росен Желязков. Емоционалната си тирада той стартира с думи на украински и изрази удивление за героизма на украинския народ. Цитира на украински и обичан на Украйна стихотворец.

" Я поверну собi свое життя. Обiцяю (Ще си върна живота. Обещавам). Това са думи от фронта, които обиколиха света. Това са думите на Максим Кривцов, който умира малко, откакто излиза първата му стихосбирка, той е едвам на 33 години. Тези негови думи се чуха в ефира на Българската национална телевизия и той стана знак, знак на млада Украйна, на воин, на всеотдайност, само че и на нещастието на украинския народ. Днес Украйна заплаща мъчително висока цена в човешки животи, с цел да пази полезностите на свободата и демокрацията. Ние осъзнаваме добре, че похищението над украинците заплашва ориста на целия либерален и свободен свят ", сподели Росен Желязков, ръководител на Народно заседание.

България изрично осъжда пълномащабното навлизане на Русия в Украйна и се ангажира със стратегическа помощ, акцентира още ръководителят на Народно събрание.



" Българската помощ за Украйна е постановена на най-високо равнище със седем решения на Народното събрание. Те плануват безплатно даване на украинската страна на бронирана транспортна техника, зенитно-управляеми ракети и муниции за автоматизирано стрелково оръжие, присъединяване на военнослужещи от въоръжените сили на Република България в Мисията на Европейски Съюз за военно подкрепяне на Украйна и образование на украински военни санитари в България ", сподели Росен Желязков.

Председателят на Народно събрание изрази безпокойствие от невижданите военни дейности на Русия в Черно море и от плануваните противозаконни избори за президент на Русия в анексирания Крим и окупираните територии. Неведнъж украинските депутати ставаха на крайници по време на речта на Росен Желязков. Сред редиците им имаше и такива, които бяха разпънали и български байрак.

" Дорохи друзи, ми не покинемо вас поки Украиiна не поверне свое життя! (Ние няма да ви изоставим, до момента в който Украйна не си върне живота!) Слава на Украйна! ", сподели в края на речта си Желязков.

А ръководителят на украинския парламент Руслан Стефанчук употребява визитата на Росен Желязков, с цел да благодари най-много на българския парламент.

" Днес ние имаме опция да благодарим персонално, господин Желязков, на българския парламент за тези доста значими решения в поддръжка на Украйна. Това са значими политически решения, решения свързани с военно-техническа и икономическа помощ, с политически решения в поддръжка на пътя на Украйна към Европейския съюз и НАТО, помощ на бежанците, които са намерили протекция в България ", акцентира Руслан Стефанчук - ръководител на Върховната Рада.

Пътуването на Росен Желязков до Киев стартира от Полша още нощес и продължи с над 10-часово пътешестване с трен до Киев, което са минали десетки международни водачи през последните 2 години на война.

Вижте директното включване на специфичния ни делегат Тоня Димитрова




Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР