Изненадващо и без обяснения, Министерският съвет реши вчера да отнеме

...
Изненадващо и без обяснения, Министерският съвет реши вчера да отнеме
Коментари Харесай

Болница Лозенец става детско лечебно заведение

Изненадващо и без пояснения, Министерският съвет реши през вчерашния ден да отнеме статута на болница " Лозенец " като държавна и да я направи детско лечебно заведение - евентуално огромна нова детска болница, в която да бъдат обединени всички педиатрични специалности и за която лекари и пациенти упорстват от години, написа в днешния си брой вестник Сега.

" Правителството утвърди план на Закон за изменение на Закона за лечебните заведения. Промяната планува анулация на чл.5 от преходните и заключителните разпореждания на закона, според който болница „ Лозенец “ е лечебно заведение към Министерския съвет по смисъла на член 5, алинея 1 от закона и е вторичен разпоредник с бюджет по бюджета на Министерски съвет. Болница „ Лозенец “ е единственото лечебно заведение по член 5, алинея 1, във връзка с което статутът е избран на законово равнище. Отмяната на параграфа ще сътвори опция за държавното управление да вземе решение във връзка с статута на болничното заведение, трансформирайки я в първото многопрофилно лечебно заведение за болнична помощ, осигуряващо сложно лекуване на деца ", гласи сбитото известие на кабинета.

" Идеята да има нова детска болница у нас е от няколко години, а задачата е разпокъсаните сега детски отделения в другите лечебни заведения и самата болница по педиатрия в София да се обединят, с цел да се обезпечава сложна грижа, вместо посериозните случаи да бъдат разкарвани от болница в болница. " Едно дете в София, изключително когато би трябвало да бъде позволен някакъв по-сериозен проблем от здравна позиция, рискува да обиколи най-малко пет-шест лечебни заведения ", изясни по-рано денем през вчерашния ден пред БНР проф. Владимир Пилософ, ръководител на Националната педиатрична асоциация и някогашен шеф на фонда за лекуване на деца. Той разгласи поддръжката на Министерство на здравеопазването за концепцията, в това число, че " това би трябвало да бъде един план, който ще бъде финансиран от държавна дотация ".

" Практическите стъпки във връзка концепцията направихме на 12 декември 2012 година, когато на Управителен съвет на Българската педиатрична асоциация изработихме една декларация, което внесохме до всички инстанции. Парадоксът е, че на такава концепция никой не споделя не, всички споделят да, би трябвало. Идеята за изграждане на огромна детска болница е още от 70-те години на предишния век, през 1978 година е направена първата копка за сходна болница и резултатът от копката е един скелет в двора на Александровска болница ", напомни кардиологът.

Идеята за новата болница е да включва безусловно всички специалности, които се занимават с деца, а не както е сега - има болница по педиатрия, само че редица други детски специалности - да вземем за пример кардиология и офталмология, са в други лечебни заведения. " Второ, тази болница би трябвало да има опция да образова фрагментите, както студенти, по този начин и специализанти в най-различни посоки ", добави Пилософ.

Въпроси

От решението на Министерски съвет не стават ясни редица неща. В момента Правителствена болница е многопрофилна, с лекуване по редица специалности, в това число една от лечебните заведения с най-вече трансплантации у нас. Не е ясно какво става с останалите отделения в нея - дали те ще бъдат непокътнати, или клиниката ще се концентрира единствено върху педиатрията. " Лозенец " е и университетската база за образованието по медицина в Софийския университет, т.е., в случай че тя остане единствено детска болница, СУ ще би трябвало да праща студентите си да се образоват другаде. Не е явен и бъдещият статут на новата болница и дали тя ще се преобразува в комерсиално сдружение. От известието не е ясно дали тя ще продължи да е болница по член 5 от Закона за лечебните заведения, който дефинира кои са лечебните заведения, които се основават от страната и не работят по Търговския закон - незабавна помощ, психиатриите и ведомствените клиники - ВМА, на Министерство на вътрешните работи и Транспортна болница. Не е ясно и ще се местят ли отделения от други лечебни заведения в " Лозенец " и ще отиде ли там педиатричната болница.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР