Изненадващо финансовият министър в оставка Асен Василев утвърди стратегия за

...
Изненадващо финансовият министър в оставка Асен Василев утвърди стратегия за
Коментари Харесай

Асен Василев планира заем за 200 млн. лв.

Изненадващо финансовият министър в оставка Асен Василев утвърди тактика за емисионната политика за 2024 година Миналата седмица, когато към този момент бе ясно, че политическите сили няма да се схванат за общо ръководство, Министерството на финансите разгласява въпросната тактика, както и емисионен календар за месец април. В него е заложено тегленето на нов вътрешен заем в размер на 200 млн. лева на 15 април.
Според оповестения календар МФ ще се опита да пласира краткосрочна 3-годишна емисия. При сполучливото й разпространение това би била първата вътрешна емисия на България от 2022 година насам. Тогава бяха взети няколко сходни заема от служебното държавно управление с финансов министър Росица Велкова. Тогава точно тя изготви и емисионен календар. В изискванията на повишение на лихвите на интернационалните пазари и политическа рецесия заемите бяха скъпи и Министерство на финансите се отхвърли от емисионния си проект. Иначе това бе първият емисионен календар от 2018 година насам, защото ведомството бе спряло практиката си да разгласява сходен график на идните излъчвания.
Миналата година поетият нов дълг бе напълно взет от интернационалния пазар с два външни заема – един през януари от тогавашния длъжностен финансов министър Росица Велкова в размер на 3 милиарда лева и един през ноември от постоянния финансов министър Асен Василев за 4 милиарда лева Те покриха и недостига, заложен в бюджета на Асен Василев за предходната година.
В Бюджет 2024 оптимално заложеният размер на новия държавен дълг, който може да бъде стихотворец през годината, е 11,7 милиарда лева Той може да бъде осъществен както на вътрешния, по този начин и на външния пазар. Голяма част от парите са за покриване на заложения недостиг от 5,7 милиарда лева, а друга част – за финансовата стратегия на държавното управление. Финансовото министерство също по този начин възнамерява да изплати дълг от 380 млн. лева, стихотворец през 2014 година, белязана от банкрута на Корпоративна комерсиална банка.  Тази година България следва да изплати и интернационален дълг в размер на близо 3 милиарда лева, изтеглен още веднъж през 2014 година
Както тактиката за емисионната политика, по този начин и емисионният календар нямат наложителен темперамент и Министерство на финансите може едностранно да трансформира позициите си.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР