Изненадващи две предложения за промени на министри в състава на

...
Изненадващи две предложения за промени на министри в състава на
Коментари Харесай

Промени в служебната власт: Какви са причините за смените и политическите реакции?

Изненадващи две оферти за промени на министри в състава на служебния кабинет в последните 24 часа. Първото - от нощес на външния министър, предизвикано от изявление на Бойко Борисов, който настоя Стефан Димитров да бъде заменен. Късно нощес пристигна и самото предложение на премиера, че. Преди час пристигна предложение за нова промяна на министър - на земеделието и храните. На мястото на Кирил Вътев се предлага Георги Тахов - настоящ шеф на Фонд " Земеделие ". Много мнения и оценки на тези промени, които идват в първите дни от мандата на служебния кабинет. Кой дефинира неговия състав и кой носи отговорност за това - досега Димитър Главчев не е стимулирал пред медиите решенията си за смени на министри.

Новината, с която служебният министър председател Димитър Главчев предлага външният министър Стефан Димитров да бъде освободен от поста си и неговото място да заеме депутатът от ГЕРБ Даниел Митов бе обявена публично от държавната осведомителна работа малко пред 22:00 часа нощес. Като претекстове за персоналната смяна Главчев показва " нуждата от навременна и виновна съгласуваност и връзка сред членовете на кабинета, от една страна, както и със съдружниците и сътрудниците, от друга ".

Как обаче се стигна до тази позиция на министър-председателя - отговорът може да бъде забелязан в острото изявление на водача на ГЕРБ Бойко Борисов няколко часа по-рано на среща с актива на партията в Подуяне:

" За военачалник Запрянов бях сигурен, че няма да мръдне от натовските позиции в поддръжка на Украйна - през днешния ден на кримската платформа фантастично се е показал. За разлика от външния министър. В това държавно управление отговаряме и ГЕРБ носи отговорност за министъра на защитата. За външния министър ние не носим никаква отговорност. И в случай че Главчев не го смени, няма да има никаква поддръжка. Защото той трансформира доктрината, която имаха външните работи, защитата и нашата партия. Ако желае да ме чуе, в случай че желае да се съобрази, ще направя да се съобрази след това. Ние няма да мръднем от пътя от поддръжката за Украйна, за натовските страни против агресора Русия. "

Политическите реакции не закъсняха. От " Продължаваме Промяната " написаха, че най-малко към този момент е пределно ясно чий е кабинетът и кой го е редил. И приключват със слогана на ГЕРБ - работа, работа, работа.

Никола Минчев дефинира като меко казано изненадващо да се вършат оферти за смяна от министър-председателя единствено седмица след клетвата на кабинета:

" Също по този начин, не мога да не отбележа, че препоръчаното ново име е зам.-председател на ГЕРБ, което е много мощно политическо предопределение. "

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова написа, че Борисов е признал, че служебното държавно управление е негово и той го е редил и договарял. И упрекна ПП-ДБ за завръщането на Борисов:

" Чухте ли Борисов? Директно заплаши служебния министър председател Главчев, че в случай че не уволни външния министър " ще направя да се съобрази след това ". Сега да забележим дали министър председателят ще извърши нареждането. На кого и в какво качество водач на партия предлага и договаря за кадровите назначения в служебния кабинет, който трябваше да организира почтени избори равно далечен от всички партии!? Някой има ли още подозрения чий е този сякаш длъжностен кабинет? Току-що Борисов призна, че е негов. Редил го, договарял го е, подрежда му, заплашва... "

Слави Трифонов също попита: Кой ръководи служебното държавно управление? Министър-председателят, Главчев, или Бойко Борисов? И дава отговор:

" Управлява го Бойко Борисов, няма безусловно никакъв позор да го показва, а същинските виновници за това са Христо Иванов и " Демократична България " и Кирил Петков и " Продължаваме Промяната ".

Лидерът на " Възраждане " Костадин Костадинов е убеден, че съществена причина за поисканата рокада е вчерашната тирада на Стефан Димитров на конференцията за Украйна, в която позицията на външния ни министър била, съгласно Костадинов, по-мека от предстоящото:

" На тях са им нужни ястреби, които непрестанно да насъскват българското общество против Русия. Очевидно е, че посланик от кариерата какъвто е господин Димитров не е допустим за американското посолство и тъкмо затова се поставя човек, който напълно до неотдавна имаше подозрение, че имаше може би основателни опасения, че може би има и американско поданство като Даниел Митов. "

За в този момент няма коментар от Движение за права и свободи.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР