Изненадите дойдоха бързо, когато Global Methane Hub, организация с нестопанска

...
Изненадите дойдоха бързо, когато Global Methane Hub, организация с нестопанска
Коментари Харесай

Картографиране на метан: Сателитите търсят места за отпадъци, отделящи газ

Изненадите пристигнаха бързо, когато Global Methane Hub, организация с нестопанска цел, която се стреми да понижи излъчванията на мощния парников газ, стартира да преглежда сателитни изображения, направени на сметища от по целия свят.

Учени от SRON, Холандския институт за галактически проучвания, фиксираха инфрачервени камери на своите спътници. Те могат да открият излъчвания на метан, чиито високи равнища се демонстрират като червени облаци, надвиснали над сметища на фотосите.

Продължете да четете

лист от 4 детайла Нов инструмент на НАСА открива метан „ суперизлъчватели “ от космоса Северен поток изпуска евентуално най-голямото обособяване на метан в миналото: Организация на обединените нации Мислех, че компаниите за изкопаеми горива могат да се трансформират. Грешах Енергийната организация хвали напредъка на зелените технологии, упорства за унищожаване на изкопаемите горива завършек на списъка

Сметищата в Мумбай, Ню Делхи, Буенос Айрес и няколко други града демонстрираха огромни, червени петна, макар че някои имаха ограничения за делене на хранителни и други органични боклуци, които отделят метан при разлагането си.

„ Органичните боклуци станаха забележими посредством спътник “, сподели Марсело Мена, основен изпълнителен шеф на Global Methane Hub.

Центърът неотдавна разгласи, че е получил дотация от $5 милиона от Гугъл.org за финансиране на тази първа по рода си карта на отпадъците, която ще демонстрира излъчванията на метан в депата по света. Гугъл също по този начин ще построи модели с изкуствен интелект за по-добро картографиране на сметищата и техните метанови излъчвания.

Картата ще бъде пусната като уеб страница на COP28, интернационалните договаряния за климата, които ще се проведат в Дубай през ноември и декември.

„ Ще създадем нов изкуствен интелект и принадлежности за данни, с цел да виждаме депата за боклуци “, сподели Бригите Хойер Госелинк, шеф AI и резистентност в Гугъл.org. „ Това е доста разпръснат проблем, тъй че не мислите, че има излъчвания тук-там, където в този момент можем да ги забележим. “


„ Създаване на тактики “

Метанът е водеща причина за изменението на климата, защото е мощен парников газ, виновен за към 30 % от повишението на световните температури след Индустриалната гражданска война. Той е вторият максимален принос за световното стопляне след въглеродния диоксид.

Производството на петрол и газ, селското стопанство и сметищата са съществени източници на газ. Емисиите на метан от сметищата не са забележими за човешкото око, само че могат да доведат до пожари и пушек в градовете, където се намират.

Повече от 146 страни са подписали Глобалния заричане за метан, ангажирайки се да понижат излъчванията на газа с 30 % до 2030 година по отношение на равнищата от 2020 година Споразумението акцентира нуждата от документиране и количествено установяване на такива излъчвания.

Картата на отпадъците ще има световно покритие на забележителностите на депата, доста повече от дребното, които имаше на пилотния стадий.

Джак Маккуибан, началник на внедряването в Zero Waste Europe, организация с нестопанска цел, която лобира за понижаване на отпадъците, сподели, че чака европейските сметища да бъдат включени, с цел да може да стартира да следи излъчванията от тях. „ Ако имате данни, можете да вършиме тактики “, сподели той.

Например, проучването на сметища с високи излъчвания може да помогне на откривателите да видят модели. ХОРЕКА, или секторът на хотелиерството, ресторантьорството и конгресите, може да има огромен принос, сподели Маккуибан, защото питателните боклуци водят до такива излъчвания. И работата с този бранш за попречване на достигането на боклуци до депата може да помогне за понижаване на газовете.

Global Methane Hub работи с управляващите в Ню Делхи, Мумбай, Сантяго в Чили и няколко други града за решения за понижаване на излъчванията от сметищата.

Това може да включва лесни корекции, като намиране и премахване на евентуални счупвания в тръби, предопределени за хващане и освобождение на метан. Това може също да значи покриване на сметища в края на деня. Или може да включва образуване на разделно събиране на органични боклуци и потреблението им за произвеждане на компост, както направиха градове като Дърбан и Пуна.


„ Единственият най-съществен инструмент “

Мена сподели, че сателитните изображения ще оказват помощ за документиране на триумфите при понижаване на излъчванията на метан и ще оказват помощ за възпроизвеждането на сполучливи практики.

„ Това е най-важният инструмент, с който разполага един кмет “, сподели той, като се базира на данни, които могат да покажат, че отклоняването на органичните боклуци от депата може да докара до понижени излъчвания и по-добро качество на въздуха.

„ Когато бях екологичен орган, знаех, че би трябвало да създадем нещо “, сподели Мена, който беше министър на околната среда на Чили. „ Но ние нямахме никакви принадлежности. “

SRON за първи път разгласява своите проучвания и сателитни фотоси на сметища в научното списание Scientific Advances през 2020 година Той сподели, че излъчванията на метан на градско равнище са 1,4 до 2,6 пъти по-високи от плануваните. Той също по този начин сподели сметища с високи равнища на излъчвания в Ню Делхи, Лахор, Мумбай и Буенос Айрес.

Един в Канжурмарг, Мумбай, отделя 85 000 тона метан годишно, а този в Буенос Айрес 250 000 тона годишно, откри изследването на SRON.

Kanjurmarg беше създаден, откакто повече от вековното бунище в Мумбай в Deonar се изпълни надалеч над потенциала. Повечето от отпадъците на Мумбай започнаха да отиват в Канджурмарг след поредност от пожари, избухнали в Деонар през 2016 година, които извършиха Мумбай с отровен пушек.

Но екологичните групи заведоха правосъдно дело с искане за затваряне на депото в Канжурмарг, цитирайки нарушаване на редица екологични правила и поставяйки под въпрос системите за преправка на боклуци, следвани там.


„ Степен на казуса “

Вамси Шанкар Капайлай, старши откривател в Citizen Consumer and Civic Action Group, сподели, че сметищата на Ченай също са „ метанови бомби “. Миналата година имаше огромни пожари в градското бунище Перангуди, само че като добра вест, сподели Вамси, „ когато вземем данни, те [общинските власти] са възприемчиви. “

Наличието на по-добра оценка на излъчванията на метан от депата за боклуци „ в действителност ще покаже мащаба на казуса “, сподели Мариел Виела, световен програмен шеф за изменението на климата в Глобалния алианс за други възможности на инсинераторите.

„ Въздействието върху околната среда и токсичните изпарения от сметищата се усещат от общностите към тях, като събирачите на боклуци, в продължение на доста години “, сподели Виела.

С разширението на картата на отпадъците, сподели Мена, той се надява да добави още сметища към нея.

Подаването на тези данни в инструментите за изкуствен интелект на Гугъл може също да помогне за откриването на неофициални депа, които не са включени по-рано, сподели Госелинк.

В Ченай да вземем за пример, с цялостни депа за боклуци, жителите започнаха да изхвърлят боклуци в кампуси на държавни служби. Понастоящем спътниците снимат единствено депата, предоставени от градове и нестопански организации, макар че такива неофициални сметища също могат да отделят метан.

Инструментите с изкуствен интелект също могат да мерят излъчванията на метан с по-голяма успеваемост. Наличието на картата на уеб страница също ще разреши на интернет потребителите да рапортуват за всички неоткрити уеб сайтове.

„ Надеждата ни е да имаме световна картина [на излъчванията на метан от сметищата] “, сподели Госелинк, добавяйки, че това ще бъде първата стъпка към понижаване на рисковите излъчвания на метан.


Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР