“Изненадана съм, че кметът Пенчо Милков тръгва с увеличение на

...
“Изненадана съм, че кметът Пенчо Милков тръгва с увеличение на
Коментари Харесай

Бивш икономически министър: Кметът трябваше първо да покаже управленската си програма, след това да мисли за увеличаване на данъците

“Изненадана съм, че кметът Пенчо Милков потегля с нарастване на налозите преди да сме видели управническата му стратегия. Със сигурност има потребност от повишение на налози, виждаме че дова е политика и на национално равнище. Но преди да разясняваме числата като цифри в Проекта на разпоредба, който е качен за разискване, допускам всички русенци чакат да видят управническата стратегия на новия екип на кмета Милков и в резултат на това да забележим и отражението в бюджет 2024 година и в макрорамката до 2026 г ”. Това съобщи в изявление по Дарик радио някогашният стопански министър Даниела Везиева, която сега е член на Стратегическия институт за национални политики и хрумвания.

“Едно е да заявиш цели, а друго да застанеш и да представиш цялостната си стратегия. Защото бюджета е изпълнеие на програматаи политиките на ръководещите. Това е финансовия механизъм, с който ръководещите извършват своите цели. Преди да забележим една цялостна стратегия, какво значи декларирали сме цели. Проиритети можем да заявим и аз и Вие и да кажем, че от на следващия ден желаеме да вървим пешком и да се храним здравословно. Но ръководството на една община изизсква напълно друг метод ”, добави Везиева.

На първата конференция след преизбирането си, кметът Пенчо Милков обърнавнимание напредлаганите промени в данъчната оценка на имотитеи новото райониране. Той разясни, че това е непопулярна тематика, само че в община Русе размерите на налозите и таксите не са поправени от 2011 година Данъчните оценки са ниски и неактуални по отношение на покачващите се цени. Държавата ги държи ниски за Русе и те са няколко пъти по-ниски от пазарните. Милков напомни, че още при започване на първия мандат администрацията имаше желание да направи промени, само че поради коронавирус пандемията и икономическата рецесия това не се случи, с цел да бъдат облекчени хората. Сега обаче тази крачка би трябвало да се направи – налог здания да се промени от 2 на 3 промила.Според финасистите на общината налозите, които сега събира общината не могат да покрият разноските. Промените в райониранетосе постановат, защото сега настоящото е от 1998 година Тогава сметоизвозването е било друго в другите региони на Русе, а в този момент целият град се обслужва с една и съща техника, на едни и същи шпации и разноските са едни и същи. Затова съвсем всички минават към първа зона, като се изключи кв. “Дружба “ и „ Чародейка “.

Според някогашния стопански министър обаче, дейностите на общините значително са отражение на това, което се случва в страната. Правителството няма цялостна стратегия за своя мандат. “Тръгвайки да приказваме за ротация ние определихме пай интервал. Управленските процеси са дълготрайни. Няма по какъв начин в границите на 3-4 месеца да се изработят политики и да се осъществят ”, безапелационна бе Везиева. Според нея качването на косвените налози ще се отрази зле на бизнеса. Това ще докара до понижаване на добавената стойност и заплащането на директните налози, което няма да докара до нищо положително, предизвести тя.

“Русе заслужава една друга икономическа стратегия, която да е насочена към няколко съществени стопански бранша. Един от тях е туризма поради неповторимото местонахождение и реката. Земеделието и промишленост също и не на последно място IT бранша е доста мощно развъртян, и ние би трябвало да стартираме да получаваме добавена стойност от него ” сподели Везиева.

Чуйте в звуковия файл още детайлности, както стопанска система, по този начин и за локалните избори, гражданското летище и делото за плагиатство, което още не е приключило
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР