Изненадан съм, че изборът на Илияна Иванова за български еврокомисар

...
Изненадан съм, че изборът на Илияна Иванова за български еврокомисар
Коментари Харесай

Николай Денков в Брюксел: Изненадан съм, че изборът на Илияна Иванова стана толкова бързо

Изненадан съм, че изборът на Илияна Иванова за български еврокомисар стана толкоз бързо, сподели пред медиите в Брюксел министър председателят акад. Николай Денков. Той е в европейската столица за присъединяване в срещата на върха на Европейски Съюз.

 

" Изпратихме двама претенденти за еврокомисари, откакто и в писмото на Фон дер Лайен се искаше това. Малко съм сюрпризиран, че събитията се развиха толкоз бързо. Това е номинация, оттук нататък има и още стадии. Ще търсим общи дейности. Ние считаме, че в някои връзки има проблем с върховенството на закона. Ще търсим по какъв начин да почисти всички проблеми и да действаме напред. Ще върша всичко допустимо с Мария Габриел да стигнем до ротация. Има проблем, който е най-вече в Народното събрание ", каза Николай Денков пред публицистите.

 

Всяко огромно политическо семейство в Европа организира съвещание преди срещата на Европейския съвет. Акад. Денков изясни, че партиите с демократичен уклон, към които желае да се причисли и Политическа партия, са обсъждали подготовката за днешния съвет, имало е единодушия по заключенията сред участниците.

" Обсъдихме подготовката на либералите за европейските избори. Ясни са правилата, които ни сплотяват - правото, върховенството на правото, човешките права, демокрацията. Това са правила, които споделяме изцяло и надлежно ще станем и пълновръстен член, когато пристигна моментът ", съобщи министър председателят Николай Денков.


Запитан дали с Движение за права и свободи ще намерят общ език в границите на политическото семейство на либералите, той съобщи, че там, където се срещат правилата, ще търсят общи дейности.

 

" Търси се взаимоотношение в българския парламент - това е развой, който е сложен, само че съм оптимист, че можем да извървим този път дружно както в българския парламент, по този начин и на европейско ниво ", добави той.

По тематиката с Шенген, министър-председателят уточни, че тези решения (за ветото на Австрия и Нидерландия) се взимат въз основата на доверието. " Прокрадват се детайли на доверие, с цел да се види какво се случва. Казах и на Марк Рюте, и на австрийския канцлер, да ги включим в тези групи в България, с цел да имат директни усещания и да обсъдим проблемите на място ", уточни той.

" С Марк Рюте имаме съгласие, а с австрийския канцлер още не сме говорили онлайн. Преди седмица имахме видеоразговор, а тази седмица ще се забележим онлайн. Добре е да забележим по какъв начин той прави оценка обстановката и тогава ще забележим ", уточни още Денков.

 

Премиерът разяснява и предлагането да се употребяват замразени съветски активи за възобновяване на Украйна. Той удостовери, че държавното управление е на това мнение, а войната се проточва, жертвите се усилват, емиграцията от Украйна се усилват, а за всичко това се изискват средства.

По думите му, една неустойчивост в нуклеарна страна постоянно основава риск и терзания. " Най-доброто е Русия да се стабилизира и да изтегли войските си в границите, които са интернационално приети, и да се върнем в света, който беше преди Русия да нападне Украйна ", уточни той.


Лидерите на страните от Европейски Съюз се събират през днешния ден и на следващия ден в Брюксел за среща на върха, на която още веднъж ще бъде разискван европейският отговор на войната в Украйна и поддръжката за Киев. В срещата ще се включи украинският президент Володимир Зеленски.

България е показана от министър-председателя Николай Денков. Очаква в дневния ред на срещата на върха да бъдат и тематиките за миграцията, подобряването на европейската защита и сигурността в региона на стопанската система.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР