„Изненада ме това, че за плановете, не само по отношение

...
„Изненада ме това, че за плановете, не само по отношение
Коментари Харесай

Екатерина Захариева: 6 месеца за решаване на споровете с РСМ е нереалистичен срок

„ Изненада ме това, че за проектите, освен във връзка с районен съд Македония, се схваща от западната преса, а не от България. 6 месеца са нереалистичен период за разрешаването на разногласията със Скопие”. Така в предаването „ Офанзива с Любо Огнянов” някогашният външен министър и депутатът от ПГ на ГЕРБ-СДС Екатерина Захариева, разяснява изявлението на премиера Кирил Петков пред вестник „ Файненшъл таймс”.

„ После той се поправя, осъзнавайки че това е нереалистичен период, и сподели, че е имал поради, че за 6 месеца ще се образуват комисии, които по-късно назова работни групи. Знаете, че това е нещо, по което работихме още по времето, когато аз бях външен министър “, акцентира тя и добави, че за 6 месеца е реалистично стига да има предпочитание от страна на Скопие, да се реализира Пътна карта, по която е работело и предходното държавно управление и която е на финалната права.

По отношение на настояването на президента Румен Радев в конституцията на районен съд Македония българите да бъдат вписани като „ държавотвортен народ” тя съобщи, че „ това няма да реши проблема”.

„ Ако беше толкоз просто с едно регистриране на българите като част от държавотворните нации в районен съд Македония нямаше толкоз години да имаме разногласия и проблеми, само че организациите там желаят това. Нека да стартират договаряния. Но това не взема решение казуса “, безапелационна беше Захариева.

По думите й това е въпрос, който се дебатира от години в България сред специалистите, които не са на едно мнение.

„ Говорила съм с хора, наблюдаващи този развой, които не са единомислещи. Ние обаче постигнахме нещо доста по-важно в Договора – ангажимент, който те не извършват – да престанат техните скрити или очевидни искания, да се признае македонско малцинство в България. Много по-важно е да престане дискриминирането по отношение на хората с българско съзнание там. Те не могат да стартират работа както в държавни институции, по този начин и в огромни частни компании. Има и случаи на физическа разпра. “, акцентира някогашният външен министър.

По отношение на вложенията във военната сфера Захариева съобщи, че се съмнява третият мост на Дунав да бъде с двойно предопределение.

Тя разяснява и казусът с автомобилът на Владислав Горанов.

„ Случаят с Владислав Горанов е толкоз медиен, тъй като става въпрос за някогашен финансов министър. Разбрах за това, което става, от медиите. Той е дал ясно пояснение за колата- акупена предходната година на лизинг, заплаща се по банков път. Със сигурност следва изясняване на проблема. “, съобщи тя.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР