Измирането на пчелите в Плевенско не се дължи на отравяне

...
Измирането на пчелите в Плевенско не се дължи на отравяне
Коментари Харесай

Морът на пчели в Плевенско не бил заради препарат за растителна защита

Измирането на пчелите в Плевенско не се дължи на отравяне с артикул за растителна отбрана. Това оповестяват от Българската организация за сигурност по храните.

Изводът е въз основа на осъщественото лабораторно проучване на пчелите, при което е било открито съществуване на дейни субстанции, които се съдържат в препарати (т.н. биоциди) за отнасяне против мухи, комари и пълзящи инсекти, включително позволени за приложимост в бита.

Няма регистрирани артикули за растителна отбрана с откритата композиция от дейни субстанции, показват от БАБХ.

От Агенцията оповестяват, че на 4 май е била издадена заповед от шефа на Областна дирекция " Земеделие " в Плевен за привикване на комисия за инспекция на място в село Петокладенци по сигнал за подмор на пчели, като инспекцията е била осъществена още същия ден.

Взета е една проба от пчели и една проба от третирана растителност (плевелна растителност в новозасят слънчоглед). Пробата от третираната растителност е взета от друго землище, друго от това, в което е ситуиран пчелинът, по гледище на собственичката на животновъдния обект. Очаква се и резултатът от растителната проба.

Подателката на сигнала е известена за резултатите.

Припомняме, в края на април предходната година пчелари още веднъж сигнализираха за всеобщо измиране на пчели в Плевенско. Заради казуса те заплашиха с обсада на пътя Плевен-София.

Пчеларите упрекнаха арендаторите на аграрни земи за измиращите си кошери и желаеха строги наказания при нелегално напръскване с пестициди.

По-късно, че казусът не визира единствено пчелите. Оказа се, че от рисковите пестициди са били наранени даже деца от Плевенско, които бяха признати в болница с алергия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР