Изминалото денонощие бе едно от най-черните в България. В пожари

...
Изминалото денонощие бе едно от най-черните в България. В пожари
Коментари Харесай

Четири месеца след пожара! Незаконният старческия дом в хотел Дунав продължава да работи

Изминалото денонощие бе едно от най-черните в България. В пожари починаха 57 души. Невижданата досега автобусна злополука на Автомагистрала Струма лиши живота на 45 души. Трагедия беляза и Варна. 9 души са починали, а двама са в тежко положение след пожар в дом за възрастни хора във варненското село Рояк. При осъществената незабавна евакуация са избавени 49 души.

Назначени са три експертизи: пожаро-техническа, електротехническа и съдебно-медицинска, които би трябвало да дадат отговори на доста въпроси.

Пожарът в " Топъл дом " обаче е част от трагична поредност. През юли четирима души починаха при пожар в дома за възрастни хора " Св. Георги " край Варна. Обитателите на дома бяха обгазени, а седем от тях - признати в разнообразни лечебни заведения. В началото на август пък пламна етаж на дом за възрастни хора в Пловдив - клон на " Свети Георги ".

Тази злополучна статистика демонстрира, че критериите за разкриване на сходен вид заведения са или мощно занижени или липсва надзор.

След нещастието, служебният министър председател Стефан Янев разпореди да бъдат проведени задълбочени и прецизни инспекции от страна на Министерство на вътрешните работи в домовете за възрастни хора.

Но трябваше ли да загинат 9 души, с цел да се осъзнае, че има проблем и то сериозен.

Четири месеца след пожара на бул. " Дунав ", домът продължава да действа и приема пациенти. Въпреки, че все още на пожара работи нелегално, без нужните документи.

Припомняме, че старческият дом „ Свети Георги” пламна при започване на август. Огънят потегли от 7-ия етаж на постройката, а единствено бързата интервенция на пловдивските пожарникари предотврати нещастието, която преди три седмици се разигра във Варна. Пожарът бе още веднъж в обект, благосъстоятелност на същото лице, стопанисващо приюта в Пловдив.

Старческият дом " Свети Георги " заема 5-я и 6-я етаж на постройката, която от години е в отчайващо положение. Поради огромния интерес, подбуден евентуално от конкурентната цена на услугата, притежателите са наели и 7-ия етаж, където са създали ремонт на стаите. И макар че нямат регистрация от здравните управляващи в града, те разширение на активността.

Както медията ни заяви тогава, старческият дом „ Свети Георги” в хотел „ Дунав, няма позволение за работа. Нещо повече, Регионалната здравна ревизия в Пловдив е издала предписание да спрат активност, което обаче не е изпълнено. Неподчинението и случаят бяха причина да бъде известена прокуратурата в Пловдив.

Макар, че аргументите за пожарите на другите места евентуално са разнообразни, в трите случая имаме общ знаменател и той е неналичието на съответни и навременни наказания.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР