Изминалата седмица е сред най-показателните - невиждан скок на цената

...
Изминалата седмица е сред най-показателните - невиждан скок на цената
Коментари Харесай

Добри Митрев, БСК: Цените на енергоносителите ще продължават да растат

Изминалата седмица е измежду най-показателните - невъобразим скок на цената на природния газ на европейските тържища. Само за ден-два приблизително растежът е с съвсем 50% и цената удари 130 евро за мегаватчас.

Паралелно и цената на тока не изостава, изключително за бизнеса, който споделя, че се задъхва.

Една от аргументите за протичащото се сега е и по-голямото ползване на газ в международен мащаб, развой почнал още преди Ковид. Данните на Международната организация по енергетика демонстрират, че от 2009 година до 2020 година използваме с 30% повече газ. Ръст има и след пандемията и се чака да продължи и отсега нататък, с оглед зелените цели на Европейска комисия за по-малко въглеродни излъчвания.

В Бизнес.БГ ръководителят на Българската стопанска камара Добри Митрев разяснява прогнозите си по отношение на цените и засегнатите от това бизнеси.

" Колапс може би към момента няма да има, само че опцията да стигнем до него е доста огромна. Тези скокове в цената на електричеството и природния газ са, меко казано, притеснителни, те са стрес в цялата стопанска система, изключително във високопроизводствените браншове "

Прогнозата му е, че до края на годината не е удобна - цените на енергоносителите ще не престават да порастват. По отношение на газта може би ще има опазване на ценовите нива, с оглед по какъв начин се повлияват пазарите от изказванията на съветския президент.

Хранилищата на западноевропейските страни също не престават да се запълват. Митрев обаче не е оптимист във връзка с електрическата енергия. По думите му е имало и операции на пазара.

" Към днешна дата ми се коства, че те са лимитирани, тъй като правоохранителните органи въпреки всичко се намесиха. Правителството и КЕВР се пробваха с БНЕБ да пристъпят към смяна на разпоредбите. Проблемите не са от края на юли, а са трупани през годините и държавните институции не обърнаха внимание на това, което казвахме от работодателските организации ", изясни той.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР