Изминалата година на предизвикателства направи света по-динамичен и още по-непредсказуем

...
Изминалата година на предизвикателства направи света по-динамичен и още по-непредсказуем
Коментари Харесай

Радев пред дипломатическия корпус: Външната политика на България е насочена към сигурност, стабилност, диалог и сътрудничество

Изминалата година на провокации направи света по-динамичен и още по-непредсказуем като отражение на вътрешните процеси на едни все по фрагментирани общества. Международните връзки бяха белязани с темперамент на противоречивост и се усилва чувството, че построената система от интернационалните организации не дава отговор в цялостен размер на упованията на народите. Затова визията и волята за тяхното реформиране към по-добро се чака с огромна вяра.

Това съобщи президентът Румен Радев на обичайния банкет за ръководителите на дипломатическите задачи, упълномощени в България, оповестиха от прессекретариата на президента. Президентът уточни, че развиването на двустранните връзки и укрепването на взаимното доверие имат основна роля за построяването на по-сигурен и по-стабилен модел на интернационалните връзки. По думите на президента външната политика на страната ни е ориентирана към сигурност, непоклатимост, разговор и съдействие.

Европейската интеграция на Западните Балкани, за която от години работи страната ни, към този момент е устойчива част от дебата за разширението на Европейски Съюз, означи президентът и добави, че първото българско председателство на Съвета на Европейски Съюз е удостоверило целите ни за по-добро бъдеще на района и Европа.

Като най-важни тематики в дебата за бъдещето на Европа Румен Радев открои икономическия напредък, конкурентоспособността и разкриването на работни места, понижаване на разликите в икономическото и общественото развиване сред Северна и Южна, Източна и Западна Европа, за намиране на баланс по стратегически въпроси като сигурност, миграция и кохезионната политика.

Пред задграничните дипломати Румен Радев означи дейната политика на България, ориентирана към Източното партньорство и Южното съседство като значими принадлежности за реализиране на районна сигурност и непоклатимост. Развитието на връзките със Съединени американски щати, Русия, Китай, Индия, Бразилия, другите страни от Африка, Азия и Латинска Америка, беше несъмнено като действителна опция за надграждане на двустранните връзки и партньорството в доста сфери. Борбата с климатичните промени, световната сигурност, битката с религиозната радикализация, с насилието и тероризма бяха избрани от президента като задания, които могат да се решат пълноценно единствено посредством общи старания.

Президентът благодари на дипломатическия корпус за поддръжката, оказвана на сънародниците ни в чужбина, за съблюдаване на техните обществени, трудови и просветителни права, за предпазване на българската просвета и подкрепяне на проучването на българския език и признаването му за матуритетен.

Приветствие към дипломатите насочи и доайенът на дипломатическия корпус – изключителният и пълномощен дипломат на Палестина доктор Ахмед Ал Мадбух. В Националния исторически музей участваха вицепрезидентът Илияна Йотова, представители на изпълнителната и законодателната власт. На приема президентът беше придружаван от брачната половинка си Десислава Радева.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР