Изминалата година е изгубено политическо време за България. Това каза

...
Изминалата година е изгубено политическо време за България. Това каза
Коментари Харесай

Карадайъ: 2018-а беше година на скандали и пропуснато време

Изминалата година е изгубено политическо време за България. Това сподели ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ от трибуната на Народното събрание в декларация от името на парламентарната група на придвижването.

„ Нека през 2019 година България да извоюва почтено място в Европа и Европейски Съюз да откри правилния път към всички държави-членки. Началото на годината е и време за равносметка и взор в бъдещето. Със кавги стартира 2018 година и със кавги завърши – и в дребната, и в огромната коалиция, в страната и в чужбина, в институциите, сред институциите, морални – образците, за жалост, още веднъж са доста. Със скандал стартира и 2019 година – изборът на нов изтребител “, съобщи Карадайъ.

Той уточни, че миналата година е изгубено политическо време за България. „ Управляващите споделиха, че страната ни има изключителни достижения и това са причините им, че би трябвало да продължат да ръководят по същия метод. Внимателният разбор обаче демонстрира напълно друга картина – икономическият напредък е извънредно непълен, с цел да догоним даже страните в нашата група в Европейски Съюз и обрича и идващото потомство български жители да остане най-бедното в Европа “, съобщи водачът на Движение за права и свободи и уточни, че през 2019 година България ще има потребност от ускорено догонващо развиване.

Карадайъ сподели още, че през 2019 година Движение за права и свободи ще търси разговор и консенсус за целите и програмата за развиване. „ Трябва час по-скоро да се откри решение на значимите за българските жители въпроси, само че те няма да се решат от улицата. Те чакат съществено политическо разискване, с цел да създадем условия за стопански напредък “, сподели още той.

Карадайъ уточни, че Движение за права и свободи приканва всички национално виновни партии да трансфорат 2019 година в година за намиране на консенсус по политическите и икономическите цели на България. „ И страната ни да има дейна роля в Европейски Съюз. Дължим го на България и на българските жители. Така можем да бъде потребни и на Европа “, сподели още той.



Пълният текст на речта на Мустафа Карадайъ:

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ!

В началото на новата сесия на 44-ото Народно заседание от името на Движение за права и свободи и от свое име благопожелавам новата година на всички и поисквам здраве и благодат във всеки дом, дано 2019 година да е плодородна и богата, мирна и сполучлива, България да извоюва почтено място в Европа и в интернационален проект, Европейският съюз да откри правилния път за разцвет на всички държави-членки и благополучие на обществата.

Началото на годината е и време за равносметка и оценка на отминалата година и взор в бъдещето.

Според нас в Движение за права и свободи, оценката на ръководството на страната през 2018 година може да се дефинира с три думи – „ кавги, пропуснато време “.

СКАНДАЛИ – със кавги стартира годината и със кавги приключи. Политически – в дребната и в огромната коалиция, в страната и в чужбина (примери много). Управленски (в институциите и в Правителството, сред институциите), морални – образците още веднъж са доста. Нещо повече, със кавги стартира и новата 2019 година.

ИЗГУБЕНО ВРЕМЕ – миналата година е изгубено политическо време за България. Ако слушаме ръководещите, те ще кажат, че в страната има изключителни достижения – стопански напредък, рекордно ниска безработица, повишение на приходите, бюджет с най-високи доходи и разноски за целия преход. И това са причини, че би трябвало да продължат да ръководят страната по същия метод!

Внимателният автентичен разбор на тези обстоятелства, обаче, демонстрира напълно друга картина – тази на още една изгубена за България и българските жители година!

Икономическият напредък е в границите на 3,5% – извънредно непълен, с цел да догоним даже страните от нашата група в Европейски Съюз. Такъв напредък обрича и идващото потомство български жители да остане най-бедното в Европа, освен настоящето.

От трите фактора на растежа – вложения, експорт, ползване, работи главно последният. Инвестициите като фактор генериращ резистентен напредък на практика отсъстват (рекорден спад и на директните непознати инвестиции). И това е заради липса на съответна политика на страната. През 2018 година най-големият вложител в страната са българските жители, които работят в чужбина. Те зареждат потреблението с парите, които изпращат тук. България се трансформира в експортьор на труд, младите са принудени да отпътуват зад граница, тъй като мина още една година без промени в образованието, промени, които биха могли да бъдат направени за бизнеса, промени, които да спрат търсенето на прехранване зад граница.

Растеж, учреден на потреблението, без вложения, без повишение на заетостта, дава постоянно еднакъв стопански резултат – инфлация. И тя е към този момент факт в България. През 2019 година по-високите ѝ равнища ще обезсмислят увеличението на приходите.

България има потребност от Програма за ускорено, догонващо развиване. Стратегически приоритет на България е ускореното догонващо развиване по отношение на междинния стандарт на Европейския съюз. Ние би трябвало да имаме три пъти по-бърз напредък по отношение на средноевропейското повишаване на брутния артикул на глава от популацията. За да не бъде страната и за още едно потомство най-бедната страна в Европейския съюз.

Липсата на промени обезмисля увеличените разноски в основни обществени сфери. (Продължава да се налива вода в бездънна каца, образец за това – опазването на здравето, тези по-големи разходи без промени няма да създадат по-добри услугите за жителите!)

Политиката на Движение за права и свободи през 2019 година ще бъде търсене на разговор и консенсус за целите и програмата за развиване.

И, несъмнено, нов модел на ръководство.

Трябва час по-скоро да се откри решение на значимите за българските жители въпроси. Важни въпроси стоят за решение и тези въпроси няма да се решат от единствено себе си, нито от улицата. Те чакат съществено експертно и политическо разискване. Те стоят за решение от този парламент.

Този парламент би трябвало да реализира консенсуса по визията за ускорено и догонващо развиване на страната. За да подсигуряваме мира и демокрацията, с цел да препотвърдим европейските полезности, с цел да създадем условия за стопански напредък, за благополучието на цялото общество.

Всички ние сме длъжни да го създадем.

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

Ние от Движение за права и свободи призоваваме национално виновните партии да превърнем 2019 година в година на намиране и реализиране на консенсус по политическите и икономическите цели на Република България, които да дефинират пътя на развиване на страната. И България да даде своя принос за възраждането на Европейската концепция и за основаването на по-единен и по-силен проспериращ Европейски съюз с дейна роля на България.

Това е отговорност на всеки един от нас. Дължим го на България и на българските жители. Така можем да бъдем потребни и на Европа.

Благодаря за вниманието.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР