Изминалата 2021 г. се нарежда сред седемте най-топли в историята,

...
Изминалата 2021 г. се нарежда сред седемте най-топли в историята,
Коментари Харесай

2021 година се нарежда сред седемте най-топли в историята

Изминалата 2021 година се подрежда измежду седемте най-топли в историята, като междинната температура на Земята е била с 1,11 градуса по Целзий над стойностите, измерени през втората половина на 19-ти век, предадоха осведомителните организации, като цитираха Световната метеорологична организация (СМО), част от Организация на обединените нации.
"Въпреки че междинната световна температура краткотрайно се намали в интервала 2020-2022 година поради естествения феномен Ла Ниня, 2021 година беше една от седемте най-топли години ", откогато се вършат систематични наблюдения на времето и климата, се споделя в отчета.
От СМО акцентират, че се чака световното стопляне и други дълготрайни трендове, свързани с климатичните промени, да продължат поради рекордните равнища на парникови газове в атмосферата.
Средната температура на планетата предходната година "беше с към 1,11 (плюс или минус 0,13) градуса по Целзий над прединдустриалните равнища от 1850-1900 година ", прецизират специалистите. Така 2021 година стана седмата година, в която световните температури надвишиха тези равнища с един градус. СМО се базира на данни от огромните международни центрове за наблюдаване на времето и климата.
Трите най-топли години до момента са 2016, 2019 и 2020. Природният феномен Ел Ниньо имаше принос за измерената рекордно висока междинна температура на Земята през 2016 година
"Изминалата 2021 година ще бъде запомнена с рекордните температури от към 50 градуса по Целзий в Канада, сравними с горещината в пустинята Сахара в Алжир, както и с извънредно мощните превалявания и смъртоносните наводнения в Азия и Европа, сушата в елементи от Африка и Южна Америка ", съобщи генералният секретар на СМО Петери Таалас. Той акцентира също, че смяната на климата и обвързваните с времето бедствия оказват пагубно влияние върху популацията на всички континенти.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР