Изминалата 2020 г. не бе никак лесна за всички, в

...
Изминалата 2020 г. не бе никак лесна за всички, в
Коментари Харесай

България спечели 53 медала по природни науки през 2020 г.

Изминалата 2020 година не бе по никакъв начин лесна за всички, включително и за състезателите по естествени науки. Олимпиадите минаха онлайн, което обаче не възпря младите ни гении от пожънване на куп нови триумфи. Немалко от надпреварите избраха въобще да не се състоят, до момента в който други минаха в нов цифров формат, събирайки възпитаници от всички краища на света. Равносметката обаче е в интерес на мотивите за национална горделивост - 53 нови медала завоюваха през 2020 година гимназистите ни по математика, информатика, физика, химия, биология, астрофизика.

Сред 53-е оценки за миналата година, приказваме за: 8 златни, 21 сребърни и 24 бронзови оценки, както и 3 почетни грамоти. За съпоставяне, през 2019 година триумфите се измерваха в 76 медала, 12 от които златни, когато съвсем всички национални тимове се завърнаха с орден за всеки собствен участник. През 2018 година медалите бяха 72 на брой, 18 от които златни. Така от 1959 година, когато стартира олимпийското придвижване с първата олимпиада по математика, та до наши дни, националите са донесли за България общо (над) 1022 медала - 187 златни, 367 сребърни, 468 бронзови.

За 2020 година се осъществиха онлайн 11 разнообразни (официално признати) балкански, европейски и интернационалните олимпиади за възпитаници от 8 до 12 клас. Международните олимпиади бяха по: математика, информатика, биология, химия, астрономия и астрофизика; Международната Менделеевска олимпиада по химия; Европейската олимпиада по физика; Европейската младежка олимпиада по информатика; Балканските олимпиади по: математика, информатика и физика; Младежката балканиада по математика. През 2020 година не се организираха Международните олимпиади по физика, по астрономия и по филология, както и Турнирът на младите физици.

Обичайно националните тимове по естествени науки се излъчват след продължителна селекция измежду така наречен Разширени национални тимове. РНО съставляват няколкото най-хубави състезатели от съответната дисциплинираност на националните кръгове. През 2020 година и националните олимпиади се организираха в нетрадиционен формат, като всеки град с класирал се възпитаник организираше и организираше надпреварата в границите на регионалното учебно заведение координатор, съгласно РУО на района. Кръговете се организираха от 27 до 30 юни 2020 година, а последвалият олимпийски спортен сезон се организира от юни до ноември.

Сдружението на олимпийските тимове по естествени науки - СООПН, е съдружие с нестопанска цел, основано през 2010 година по самодейност на Фондация “Америка за България”. С финансовата поддръжка на Фондацията Сдружението подкрепя развиването на националните олимпийски тимове по естествени науки в България, като провежда подготовката им за присъединяване в интернационалните надпревари и олимпиади, и осведоми българското общество за в действителност забележителните триумфи на учениците олимпийци. Участниците в олимпийските тимове по естествени науки у нас са възпитаници сред 8-и и 12-и клас. От основаването на българското олимпийско придвижване (1959 г.) по естествени науки към 2021 година нашите възпитаници са съумели да донесат на страната ни над 1000 медала - от най-престижните интернационалните надпревари и олимпиади по астрономия, астрофизика, биология, информатика, математика, филология, физика и химия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР