Изминаха вече 19дни от март, а средноденонощните температури остават високи,

...
Изминаха вече 19дни от март, а средноденонощните температури остават високи,
Коментари Харесай

Затопляне в края на месеца, дотогава и валежи, и застудяване

Изминаха към този момент 19дни от март, а средноденонощните температури остават високи, много по-високи от климатичната норма, което евентуално ще подреди месеца сред единот най-топлите мартенски месеци изобщо, откогато се водят наблюдения в страната.

Астрономическата пролетнастъпва на 20 март, само че това не значи, че незабавно ще се гмурнем в типично пролетно време. Напротив, евентуално ще забележим още малко мраз и даже тук-там сняг, при започване на идната седмица.

Днес ще е тъмно и относително хладно, поради прекосяването на леден атмосферен фронт, а в сряда и четвъртък не се чакат превалявания, температурите ще се покачат с няколко градуса.

В края на работната седмица, в петък, за момента има разминаване в прогнозите на синоптичните модели.

Единствено американския модел GFS дава ново нахлуванена леден въздухо от северозапад, захлаждане и превалявания по студения атмосферен фронт. Европейският модел и останалите районни модели не са по този начин безапелационни по този въпрос, по тази причина остава въпростилената, ще вали ли в петък и какъв брой ще се намалят температурите.

В събота и неделя времето ще е относително положително, а температурите ще се покачат, тъй че в почивните дни чакаме относително положително време заотдих измежду природата.

В началото на идната седмица обаче ще настъпи основна смяна, поради средиземноморски циклон, който се чака да донесе над страната в понеделник, значително намаляване на температурите и същественивалежи. Почти над цялата страна ще вали, в това число и от сняг в по-ниски региони, даже по високите западни полета и в Предбалкана.

За момента това утежняване на времето се чака да е сриозно, в планините ще се образува нова снежна завивка, особенов южните планински региони. Да забележим дали тазипрогноза ще се осъществя.

Динамично време ще забележим през идната седмица, с превалявания, в началото захлаждане, а по-късно и сериознозатопляне.

Около 28 март, предвиждат синоптичните модели, от югозапад над Балканите ще стартира да се придвижва топъл въздух, което ще увеличи температурите в страната до съвсем летни стойности.

Очаква се да забележими температури над 20 - 24 градуса, и това ще е първото значително стопляне за тази пролет.

И тази прогноза би трябвало да приемем с винмание, тъй като единствено преди седмица синоптичните модели даваха тъкмо противоположното - захлаждане в края на месеца.

Прогнозирането на времето е комплициран развой и към момента не можем да предвиждаме тъкмо развиването на синоптичните процеси, изключително в по-дългосрочен проект.

Глобалната приземна температура едва се увеличи до 14,51 градуса, демонстрира профилираният уебсайт temperatyre.global

Разбира се, Испания и Португалия няма да се трансфорат в пустини, нито климатът в България ще се промени значително в идващите десетилетие, както настояват експерти по медиите в последните дни.

Бавното стопляне, което се следи в последните десетилетия е удобно за хората, дава опция да се създава повече храна, дава опция да се използва по-малко сила, а горещите талази, които се следят с малко по-висока периодичност могат да се обезвреждат с достиженията на техниката - климатизацията.

Освен това няма никаква гаранция, че слабото стопляне, което се следи в моментаняма да завърши и да следим спад на температурите. Тук е мястото да отбележим, че не трябва да си представяме климатичните промени като един безконечен напредък на температурите. Това опонира на науката и на наблюденията в действителния свят.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР