Изминаха три седмици, откакто лелята и бабата на Тугче Серен

...
Изминаха три седмици, откакто лелята и бабата на Тугче Серен
Коментари Харесай

След земетресението в Турция се очертават тежки щети за психичното здраве

Изминаха три седмици, откогато лелята и бабата на Тугче Серен Гюл бяха убити в, когато опустошително земетресение удари югоизточната част на Турция. И въпреки всичко всяка нощ тя чака до 04:17 сутринта, точният час, в който е ударено бедствието, с цел да се опита да заспи.

" Продължавам да мисля, че по това време ще се случи друго злополучие и просто изчаквам то да отмине ", споделя 28-годишната Гюл, която съумяла да избяга от фамилната си къща с майка си мигове преди стените да рухнат по време на трусовете.

След като стигнала до улицата боса, Гюл видяла труповете на съседи, убити от рухналия бетон. Тя си спомня писъците на хора, блокирани в срутени здания.

Гюл сподели, че ужасът е нанесъл тежък удар върху психологичното здраве на оживелите, които в Антакия, който беше унищожен от земетресението. Тя желае един ден да потърси професионална помощ, с цел да се оправи с контузията, само че към този момент основаването на нов живот за себе си и фамилията е единственият ѝ приоритет.

 Мазхар, който самичък разчисти отломките от къщата на сестра си, с цел да я открие мъртва Мазхар, който самичък разчисти отломките от къщата на сестра си, с цел да я открие мъртва

Земетресението с магнитуд 7.8, най-смъртоносното в историята на модерна Турция, ще има надълбоко психическо влияние, споделят специалисти и публични лица. Повече от 45 хиляди души починаха в страната, а над 1.5 милиона останаха без дом в студа. Милиони са изгубили членове на фамилията, работа, спестявания и очаквания за бъдещето.

 След земетресението в Турция се обрисуват тежки вреди за психологичното здраве
© Reuters

Деца в риск

Експертите се притесняват, че децата ще бъдат най-силно наранени. съобщи, че доста от повече от 5.4 милиона деца, които живеят в зоната на земетресението, са изложени на риск от насърчаване на тревога, меланхолия и посттравматично стресово разстройство.

" Знаем какъв брой значими са ученето и рутината за децата и тяхното възобновяване ", сподели районният шеф на УНИЦЕФ за Европа и Централна Азия Афшан Хан след посещаване в Турция. " Те би трябвало да могат да възобновят образованието си и незабавно се нуждаят от психосоциална поддръжка, с цел да им оказват помощ да се оправят с контузията, която са претърпели. "

В огромен лагер за разселени хора до стадион " Хатай " в покрайнините на Антакия, екипи за психосоциална поддръжка са основали дребни площадки за игра и са опънали палатки, цялостни с играчки. Децата седят на разноцветни столове пред огромен портативен екран, на който се пускат анимационни филми.

Мехмет Сари, държавен чиновник по психосоциална поддръжка, споделя, че той и други в неговия екип са забелязали признаци на контузия при децата. " Виждаме, че някои деца не могат да спят, други не могат да ядат, трети не могат да не помнят претърпяното и подмокрят леглата си ", сподели той пред " Ройтерс ".

Те се нуждаят от дълготрайна поддръжка, с цел да се възстановят от контузия, сподели той.

 След земетресението в Турция се обрисуват тежки вреди за психологичното здраве
© Reuters

Министерството на фамилията и обществените услуги на Турция заяви, че е изпратило повече от 3700 обществени служащи, с цел да поддържат оживелите в цялата зона на земетресението.

Доброволци от основаната в Измир група Sokak Sanatlari Atolyesi се обличат в костюми на Супермен и клоуни и организират действия за деца, живеещи в палатки в подслон в провинция Хатай.

Но огромно земетресение с магнитуд 6.4 по Рихтер предишния понеделник разруши напъните да се даде на децата някакво чувство за нормалност измежду седмици на ужасяващи следващи разтърсвания. Видеозапис, възложен от Ердал Кобан, един от доброволците и живописен шеф на Sokak Atolyesi, демонстрира по какъв начин аплодисментите и пеенето на децата се трансформират в писъци. " Запазете успокоение! ", извика една от доброволките, до момента в който друга прегръщаше малко дете.

 След земетресението в Турция се обрисуват тежки вреди за психологичното здраве
© Reuters

" Постоянен, продължителен стрес "

Поради възходящата беднотия и въздействието на пандемията от COVID-19 турският народ към този момент беше подложен на забележителен напън, сподели Айше Билге Селчук, психолог и професор в университета MEF. Сега земетресението го изведе на идващото равнище.

" Стресът е продължителен и непрекъснат и към този момент е над равнището, с което можем да се оправим ", сподели Селчук. " За да може тази нация да се изправи на крайници, би трябвало да намерим тази мощ в себе си и това стартира от нашата работа като психолози ", добави тя.

Президентът Тайип Ердоган даде обещание да възвърне домовете си в границите на една година, само че ще минат още доста месеци, преди хиляди да могат да изоставен палатките или транспортните контейнери и ежедневните опашки за храна и да се реалокират в непрекъснати жилища - ключ към придобиването на възприятието за нормалност и сигурност, което са изгубили.

 След земетресението в Турция се обрисуват тежки вреди за психологичното здраве
© Reuters

Хората наподобяват вцепенени, евентуално предпазен механизъм за справяне с неизпълним стрес, съгласно Селчук. Тревожността, безпомощността и депресията евентуално са чести и младежите могат да изпитат възприятие на яд.

Усилията за възобновяване би трябвало да включват психологично здраве, сподели Селчук, призовавайки държавното управление да обезпечи финансиране за професионални психолози, които да бъдат изпратени в зоната на земетресението и да останат там. " Устойчивостта е основна. Не би трябвало да понижаваме вниманието си три месеца по-късно ", сподели тя.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР